BiH
0

Najavljen mirni protest radnika GRAS-a

FENA
Sindikat KJKP Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS) najavio je mirni protest radnika ovog preduzeća u četvrtak, pet minuta prije ponoći u remizi preduzeća.

Radnici time žele izraziti nezadovoljstvo zbog loših uslova rada, te neadekvatnog odnosa kantonalnih i gradskih vlasti prema GRAS-u koje obavlja jednu od najznačajnijih djelatnosti za grad i građane Kantona Sarajevo.

-Glasine o privatizaciji GRAS-a dovele su do nevjerice među radnicima, pa zahtjevamo da se Skupština Kantona, kao vlasnik preduzeća, pismeno izjasni o tome uz čvrste garancije da ne bi trebalo biti privatizacije GRAS-a, izjavio je Feni predsjednik Sindikata GRAS-a Emir Muminović.

Sindikat GRAS-a ponovno aktuelizira problem zaštite vozača i kontrolora naplate i zahtijeva da se to riješi odgovarajućim propisima.

-Tražimo da Vlada KS preuzme obaveze u smislu poboljšanja gradskog prijevoza, a ne radnici GRAS-a koji su samo serviseri usluga, kazao je Muminović ističući da vlasnik preduzeća treba da snosi posljedice što je ovaj saobraćaj neuslovan. Vozila su zastarjela i nema ih dovoljno, nedostaju rezervni dijelovi što sve utiče na radnu i tehnološku disciplinu.

Sindikat GRAS-a očekuje da nakon konstituisanja Vlada KS na svoju prvu sjednicu uvrsti pitanje rješavanja statusa ovog preduzeća.