BiH
168

Najava moguće blokade izbora u općini Čelić zbog sumnje u izbornu krađu

Klix.ba
Čelić
Čelić
Sudeći prema najavama neformalne koalicije šest političkih stranaka u općini Čelić (Tuzlanski kanton) održavanje lokalnih izbora u toj općini bi moglo biti blokirano, zbog sumnje na izbornu krađu.

"Nakon žrijebanja, edukacije, ispitivanja te konačnog potvrđivanja predsjednika, potpredsjednika i članova komisije biračkog odbora OIK Čelić koja je pod apsolutnom kontrolom SDA, što potvrđuje da je na mjestu predsjednika ista osoba koja je bila i kandidat za općinsko vijeće 2012. godine, na mjesta navedenih pozicija su postavljeni članovi koji su pristrasni SDA-u i nad kojim imaju apsolutnu kontrolu, ujedno izostavljajući predložene članove ispred šest političkih partija koje sačinjavaju neformalnu koaliciju", navodi se u saopćenju Demokratske fronte Čelić, koja je dio neformalne koalicije.

Iz te stranke upozoravaju na opasnost od izborne krađe, a kako navode žele spriječiti da se ponovi isti scenarij kao i 2012. godine, kada je nekoliko stotina građana protestovalo nakon lokalnih izbora, zbog sumnje u izbornu krađu.

"Pozivamo CIK BiH da hitno reaguje i doprinese demokratičnosti i nepristrasnosti izbornog procesa na području općine Čelić. Ukoliko se nadležni organi ogluše, ne ispitaju slučaj i hitno ne reaguju, koordinacija šest političkih stranaka okupljenih oko zajedničkog kandidata za načelnika Općine Čelić najavljuje mirne proteste, a ne isključuju mogućnost blokiranja cjelokupnog izbornog procesa na području navedene općine", navodi se u reakciji Demokratske fronte.