Svečano u Mostaru
87

Nagrađeni najbolji učenici u FBiH: Istrajnost i vjera u sebe donose rezultate

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nagradilo je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2016/17. godini. Sva kantonalna ministarstva obrazovanja, osim ministarstva iz Zapadnohercegovačkog kantona, nominirala su po tri učenika osnovnih i srednjih škola.

Tako su iz ruku federalne ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović 54 učenika osnovnih i srednjih škola primila diplome i jednokratne novčane nagrade, u iznosu od 450 KM za osnovce i 550 KM za srednjoškolce.

"Da bi jedno društvo bilo prosperitetno, nije dovoljno fokusirati se samo na akademska postignuća, nego poticati i razvoj različitijih vještina kod mladih, uključujući komunikacijske i socijalne vještine, ali i osjećaj za društvenu odgovornost i humanost. Tako je prilikom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio izuzetno širok", kazala je između ostalog u svom obraćanju ministrica Dilberović.

Dodala je da među nagrađenima ima mnogo učenika generacija, znatan broj onih sa zapaženim rezultatima u smotrama znanja, ali i specifičnim takmičenjima, kao što su ona u programiranju robota.

Također, među njima su i oni koji su uključeni u razmjene učenika pa su dio obrazovanja proveli u inozemstvu.

"Posebno raduje činjenica da su među nagrađenim učenicima oni različitih talenata, vještina i afiniteta. Upravo u toj različitosti leže snaga i bogatstvo našeg društva, jer su ovi mladi ljudi svijetli primjeri da marljivi rad, posvećenost cilju, istrajnost i vjera u sebe nedvojbeno dovode do cilja", zaključila je ministrica Elvira Dilberović.

Jedna od nagrađenih je i Nina Petković, učenica četvrtog razreda Srednje strojarske škole Fausta Vrančića, kao i Srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca u Mostaru, koja nam je kazala da je ova nagrada kruna njenog truda.

"Sretna sam zbog, ovoga, lijepa je to gesta, sve je bilo tako nenadano. Posebno jer dolazi na kraju mog srednjoškolskog obrazovanja", kazala je Nina Petković.

Tarik Čerkezović, učenik osmog razreda Prve osnovne škole iz Živinica bio je presretan zbog nagrade, svjestan da je to zbog zapaženih rezultata koje je imao u toku ove školske godine.

"Nije bilo toliko teško, ali bih se zahvalio svojim nastavnicima koji su najviše olakšali moj rad i pomogli mi, kao i svojim roditeljima. Uglavnom sam se bazirao na prirodnim naukama, nadam se da će tako i ostati, to mi daje najveću satisfakciju", kazao je mladi Tarik Čerkezović.