750 i 900 KM
55

Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u FBiH

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Federalno ministarstvo nauke i sporta nagradilo je nagradilo je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH. Svečanost je održana u Mostaru, a najbolji su dobili prigodne nagrade, knjige i po 750 KM za osnovce te 900 KM za srednjoškolce.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva, tako je na svečanosti nagrađeno 60 osnovaca i 60 srednjoškolaca. Priznanja su uručena i školama iz kojih dolaze najbolji.

David Jezičić iz Srednje škole Kupres jedan je od nagrađenih srednjoškolaca, a smatra da je dobijena nagrada jedna velika potvrda za njegove četverogodišnje školovanje.

"Zahvalio bih se Federalnom ministarstvu i svojoj školi bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Pogotovo velika zahvalnost mojim školskim kolegama i roditeljima", izjavio je David koji još nije odlučio da li će školovanje nastaviti u našoj zemlji ili inostranstvu, kaže da ima još vremena.

Asja Ćatić iz Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" iz Sarajeva kazala je da joj je ova nagrada važna jer je plod velikog truda i rada, a zahvalila se onima koji su prepoznali njene rezultate

Federalna ministrica nauke i obrazovanja Elvira Dilberović uručila je nagrade najboljima te kazala kako je prilikom izbora bio primjenjivan širok spektar kriterija te da su posebno afirmirana funkcionalna znanja i vještine.

"Među nagrađenima imamo mnogo učenika generacije, značajan broj učenika sa zapaženim rezultatima na različitim takmičenjima i smotrama znanja, mnogi su društveno aktivnina različitim projektima i aktivnostima... Nagrađivanjem i promovisanjem najboljih učenika želimo pružiti podršku učenicima da ustraju u marljivom radu i učenju, kako bi u narednim godinama nastavili nizati uspjehe na radost i ponos svojih roditelja, nastavnika i škola, ali i cijele države Bosne i Hercegovine".

Ministrica je prokomentarisala i loše rezultate naših učenika na PISA istraživanju kazavši da za njih nisu kriva djeca.

"Naša obaveza je bila, mislim tu na sve aktere sistema obrazovanja, da ih pripremimo za nove obrazovne izazove. Nažalost, zakazali smo. Nadam se da je svima sada jasno da su promjene neminovnost i da je krajnje vrijeme da pređemo s riječi na djela", izjavila je federalna ministrica Elvira Dilberović.