BiH
0

Nagrade za 299 apsolvenata sa najboljim uspjehom

USUS.ba
Studentima-apsolventima na Univerzitetima Federacije BiH koji su tokom studija pokazali izuzetno znanje i talenat, dodijeljene su jednokratne stipendije u vrijednosti od 500 KM od strane Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Konkurs za stipendije bio je aktivan krajem oktobra prošle godine a mogućnost konkurisanja bilo je omogućeno samo studentima koji su stekli status apsolventa na svom fakultetu i imali prosjek ocjena iznad 8,5.

Povodom ovog događaja 15.01.2003. godine u svečanoj sali rektorata Univerziteta u Sarajevu, Mujo Demirović, federalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, i Boris Tihi, rektor Univerziteta u Sarajevu, uručili su 95 stipendija. Tom prilikom rektor Boris Tihi istaknuo je kako je ovakva pomoć studentima početak tradicije koja je neophodna svakoj akademskoj instituciji, dok je ministar Demirović također istaknuo da ovakva vrsta pomoći predstavlja jedan od načina kako skrenuti pažnju mladih ljudi da misle o svojoj državi kao zemlji u kojoj će živjeti i raditi nakon završetka studija i tako pomagati njen razvoj.

Najviše apsolvenata, njih 32, sa prosječnom ocjenom iznad 8,5 bilo je sa Medicinskog fakulteta nakon kojeg je slijedio Filozofski fakultet sa 15 apsolvenata, te Elektrotehnički fakultet sa 7, ...itd.