{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nagrada "Srebrenica 1995." dodijeljena američkom senatoru Josephu R. Bidenu

F
12.6.2008. u 14:23
0
0
Nagrada "Srebrenica 1995." dodijeljena američkom senatoru Josephu R. Bidenu
0
Nagrada "Srebrenica 1995." dodijeljena američkom senatoru Josephu R. Bidenu
Predstavnice udruženja porodica žrtava genocida jednoglasno su odlučile da nagrada "Srebrenica 1995." ove godine bude dodijeljena američkom senatoru Josephu R. Bidenu.
U obrazloženju Odluke navodi se da je senator Biden svoje prijateljstvo pokazao tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, zalažući se, između ostalog, za ukidanje embarga na uvoz oružja, javlja MINA.

"Potočarska povelja", priznanje koje dodjeljuje Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ove godine bit će uručene Udruženju građana "Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe" Sarajevo, Udruženju građana "Žene Srebrenice" Tuzla, Udruženju građana "Srebreničke majke" Srebrenica i Udruženju građana "Žene Podrinja" Bratunac.

Sve ove godine, ova udruženja ulažu ogromne napore da bi javnosti prezentovale užasne činjenice o njihovim stradanjima, došli do broja ubijenih i nestalih osoba, otkrili masovne grobnice, te da bi se prikupili i identifikovali posmrtni ostaci i obavio dostojanstven ukop njihovih najmilijih.

Ceremonija dodjele nagrade i priznanja bit će održana u Memorijalnom centru "Srebrenica/Potočari spomen-obilježje i mezarje" 10. jula.

Program ceremonije bit će naknadno objavljen.

Utemeljitelj nagrade "Srebrenica 1995." i priznanja "Potočarska povelja", koji se uručuju svake godine u znak sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, jeste reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić.

Ova nagrada i priznanje dodjeljuju se onima koji se bore protiv genocida te promoviraju mir i toleranciju u cijelom svijetu.

Predstavnice udruženja porodica žrtava genocida - Udruženje građana "Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe", Udruženje građana "Žene Srebrenice" i Udruženje građana "Srebreničke majke" odlučuju o osobama ili institucijama koje trebaju dobiti nagradu i priznanje.

Odlukom osnivača reisa Cerića i uz saglasnost udruženja porodica žrtava genocida nadležnost u tom pogledu preuzeo je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Srebrenica 1995." hronološkim redom su: Tadeusz Mazowiecki, bivši specijalni izvještač UN-a za ljudska prava, Tilman Zulch, predsjednik Saveza ugroženih naroda i počasni kongresmen Chris Smith, a priznanja "Potočarska povelja" - Paddy Ashdovvn, bivši visoki predstavnik u BiH, Fuad Riad, bivši sudija Haškog tribunala (ICTY) i Amor Mašović, šef Federalne komisije za nestale osobe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: