BiH
2

Nagrada "Duško Kondor" građanima Sarajeva za građansku hrabrost

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Nevladina organizacija "Gariwo" Sarajevo organizirala je u petak u Sarajevu svečanost u povodu nagrade "Duško Kondor", koja se već pet godina dodjeljuje za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su novinar i pisac Viktor Ivančić koji živi i radi u Splitu, diplomirani ekonomist i društveno-politički radnik u penziji iz Brčkog Matija Stević, modni dizajner u penziji Budimir Budo Koprivica iz Mostara, a nagradu građanima Sarajeva za vrijeme opsade primio je gradonačelnik Alija Behmen.

Nagrada "Duško Kondor" dodijeljena je posthumno Nedeljku Neđi Galiću koji se bavio fotografijom, radioamaterizmom, a pisao je i poeziju. Umro je 2010. u Ljubuškom.

Gradonačelnik Alija Behmen kazao je novinarima da je posebno značajno što je nagrada građanima Sarajeva dodijeljena u godini kad se obilježava 20 godina od opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana.

Po njegovim riječima, nagrada je veliko priznanje građanima Sarajeva, ali istovremeno i dokaz da je "Gariwo" respektabilna organizacija koja uistinu cijeni ono što je građanska hrabrost.

Pokrovitelji današnjeg događaja su Grad Sarajevo i Ambasade Kraljevine Norveške.

Ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilloe istaknula je značaj te nagrade i izrazila zadovoljstvo što je nagrada za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti dodijeljena građanima Sarajeva jer su to oni i zaslužili. Slične emocije izrazio je i zamjenik sarajevskog gradonačelnika Miroslav Živanović.

Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost ustanovljena je u čast i sjećanje na tog neumornog i beskompromisnog borca za građansku hrabrost i simbola građanske hrabrosti koji je ubijen u februaru 2007. godine u svom stanu u Bijeljini.