{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naglo topljenje snijega moglo bi izazvati poplave

F
22.12.2009. u 16:09
0
0
Naglo topljenje snijega moglo bi izazvati poplave
0
Naglo topljenje snijega moglo bi izazvati poplave
Foto: Arhiv
Uprava civilne zaštite RS-a upozorila je sve subjekte od neposrednog značaja za zaštitu i spasavanje od poplava da odmah preduzmu preventivne i druge mjere zaštite iz svojih nadležnosti.
Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Banja Luka u narednom periodu očekuje se znatno toplije vrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i snijegom u višim predjelima.

"U posljednjih nekoliko dana u većem dijelu RS-a zabilježene su obilnije snježne padavine pa je shodno navedenoj prognozi realno očekivati topljenje snijega i porast nivoa vodostaja na vodotocima u RS-u i regionu", saopćio je Milimir Doder, direktor Uprave civilne zaštite RS-a.

Posebno su upozoreni građani koji žive ili rade u zonama povećanog rizika od poplava da preduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

Službe civilne zaštite lokalnih zajednica dužne su, ističe Doder, pratiti nastalu situaciju, izdati sva potrebna upustva i upozorenja građanima na ugroženom području i preduzimati sve potrebne mjere iz okvira svoje nadležnosti.

Vlasnici i korisnici stambenih i poslovnih objekata opomenuti su da su dužni osigurati skidanje snijega s krovova svojih objekata kako ne bi došlo do njihovog oštećenja.

Također, nadležni organi lokalnih zajednica treba da odmah preduzmu čišćenje šahtova i kanala za odvođenje površinskih voda kako ne bi došlo do njihovog začepljenja zbog obilnijeg dotoka voda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: