{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naglo topljenje snijega moglo bi izazvati poplave

F
22.12.2009. u 16:09
0
0
Naglo topljenje snijega moglo bi izazvati poplave
0
Naglo topljenje snijega moglo bi izazvati poplave
Foto: Arhiv
Uprava civilne zaštite RS-a upozorila je sve subjekte od neposrednog značaja za zaštitu i spasavanje od poplava da odmah preduzmu preventivne i druge mjere zaštite iz svojih nadležnosti.
Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Banja Luka u narednom periodu očekuje se znatno toplije vrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i snijegom u višim predjelima.

"U posljednjih nekoliko dana u većem dijelu RS-a zabilježene su obilnije snježne padavine pa je shodno navedenoj prognozi realno očekivati topljenje snijega i porast nivoa vodostaja na vodotocima u RS-u i regionu", saopćio je Milimir Doder, direktor Uprave civilne zaštite RS-a.

Posebno su upozoreni građani koji žive ili rade u zonama povećanog rizika od poplava da preduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

Službe civilne zaštite lokalnih zajednica dužne su, ističe Doder, pratiti nastalu situaciju, izdati sva potrebna upustva i upozorenja građanima na ugroženom području i preduzimati sve potrebne mjere iz okvira svoje nadležnosti.

Vlasnici i korisnici stambenih i poslovnih objekata opomenuti su da su dužni osigurati skidanje snijega s krovova svojih objekata kako ne bi došlo do njihovog oštećenja.

Također, nadležni organi lokalnih zajednica treba da odmah preduzmu čišćenje šahtova i kanala za odvođenje površinskih voda kako ne bi došlo do njihovog začepljenja zbog obilnijeg dotoka voda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: