Uslijed padavina
0

Naglo porastao vodostaj na rijekama u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Usljed velikih padavina u protekla 24 sata došlo je do naglog porasta vodostaja na rijekama, naročito u Unsko-sanskom kantonu, gdje su vodostaji na Sani i Uni dostigli vrijednosti za koje se proglašava redovna odbrana od poplava.

Prikupljeni podaci na Uni i Sani ukazuju na nagli porast vodostaja. Vrbas je u naglom porastu, a i Neretva, saopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

U Unsko-sanskom kantonu, u općini Cazin, u protekla 24-sata zbog neprestalnih padavina došlo je do ugrožavanja manjeg dijela stambenih i pratećih objekata u MZ Mutik, Ćoralići (Begove kafane, Kovačevići), Fjanići, Tržačka Raštela i Tržac. Zbog izlijevanja vode otežana je komunikacija na putnim pravcima Ćoralići-Tržačka Raštela prema Mutiku i Liskovcu. Zbog izlijevanja Čajinog potoka u rejonu Kapica bare most za Kapice je van upotrebe i koriste se alternativni pravci prema Ćoralićima i Slatini.

U općini Bosanska Krupa, vodostaj Une i Krušnice su u znatnom porastu te je došlo do izlijevanja iz riječnih korita u širem priobalnom pojasu na poljoprivredno zemljište, te prijeti da poplavi i stambene objekte. Došlo je i do izlijevanja potoka u Jezerskom, Baštri, Kajtaz- Bukovska i Govedarica koji su poplavili poljoprivredna zemljišta i lokalne putove.

Na području Kaknja, vatrogasci su intervenirali u mjestima Pope, Stara Jama i Malješ gdje su bagerima vršili preusmjeravanje vodotoka Zgošće i ispumpavanje vode iz pojedinih objekata.

U samom gradu Zenica, uslijed jakih kišnih oborina, došlo je do plavljena ulaza u grad (podvožnjak) petlja Blatuša. Na području Nemile, poplavljen je podvožnjak za Orahovicu i trenutno je saobraćaj u prekidu. U mjestu Gračanica bujica je prijetila da odnese mostić, ali je otklonjena opasnost. U Maglaju je došlo do izlijevanja potoka u 6. ulici. Intervenirali su maglajski vatrogasci.

U Visokom, jutros oko 03.00 sata u naselju Gornje Moštre izlio se potok Zimašnica koji je prijetio naseljenim kućama (oko četiri kuće), a oko 07.00 sati potok se povukao. Bosna se izlila na nekoliko mjesta u naselju Luke i na saobraćajnoj petlji ulaz u Visoko. Obilaskom terena oko 07.00 sati primjetan je pad vodostaja.

Ulaz u Žepče (podvožnjak) je pod vodom pa se ulazak u grad odvija preko Ograjine i Papratnice.

U općini Tešanj sinoć oko 22.00 sata Radušnica se izlila u mjestu Rosulje kod preduzeća "Inžinjering". Voda nije ušla u prostorije preduzeća i nije bilo poplavljenih prostorija. Vodostaj Usore i Tešanjka je iznad normalnog.

Na području općina Olovo, Breza, Vareš, Zavidovići, Usora i Doboj-Jug, primjetan je povećan vodostaj rijeka na spomenutim područjima, a po riječima uposlenika OpSCz-a, trenutno nema poplavljenih područja.

Vodostaj Bosne na mjernom mjestu Zenica jutros u 08.00 sati iznosi 405 cm.

Na području općine Busovača došlo je do izlijevanja Kozice, Luške i Klokotnice na području Kaćuna i Ferhata i dalje prema kiseljačkoj općini. Izlila se i Kozica do samog ušća u Lašvu. Stambeni objekti duž vodotoka su pod vodom i većina mještana je noć provela van svojih poplavljenih objekata. Poplavljene su kuće u Kaćunima, Ferhatima, Polju, naselju Luka, Stajkovići, Kaonik, Katići i dio uz Lašvu u Donjoj Ravni prema općini Vitez.

Na području općine Bugojno došlo je do izlijevanja Vrbasa i plavljenja stambenih, pomoćnih i gospodarskih objekata, poljoprivrednog zemljišta cijelim svojim tokom. Vrbas je odnio i drveni most u naselju Gračanica. Poplavljena su naselja Đevahiričća kuće ispod rudničkog mosta. Gračanica, Vrbanja, Mlava, Vrbas 1, Lug i Kopčić. Ekipe službe CZ-a su na terenu.

Na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje poplavljeno je područje oko Vrbasa i Bistričke rijeke. Evakuirane su četiri porodice i stoka iz desetak staja.

Zapadnohercegovački kanton općina Ljubuški. Tokom proteklog dana na području općine pale su velike količine kišnih oborina što je dodatno podiglo vodostaj Trebižata. Za sada je stanje pod kontrolom a ljudstvo i tehnika su u pripravnosti. Da bi se stanje u donjem toku rijeke normaliziralo HE Peć Mlini iz gornjeg toka rijeke pušta manje količine vode. Trenutno nisu ugroženi gospodarski objekti.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabilježeno je povećanje vodotoka rijeka, pogotovo na Neretvi. Tri prelijevne klapne su otvorene na HE "Jablanica", a po jedna na HE "Grabovica" i HE "Salakovac". Trenutni protok (u 09.00 sati) na HE "Mostar" iznosi 920 m3/s.

U općini Prozor-Rama uslijed jakih kišnih oborina, u ulicama Dive Grabovčeve i ul. K. Tomislava, došlo je do izlijevanja veće količine vode iz obližnjeg potoka te je došlo do blokade tih ulica. Upoznata je služba CZ-a, komunalno preduzeće i druge gradske vlasti.

Sinoć u 20.10 sati došlo je do obustave prometa na relaciji Prozor - Tomislav-Grad. Po poduzetim zahvatima promet se ponovo odvija, ali otežano. Jutros je situacija slična jučerašnjoj, ima poplavljenih poslovnih prostora i kuća, a promet se na ovoj relaciji odvija otežano.

U Kantonu 10, općina Drvar, zbog obilnih padavina Unac se izlio iz korita i pritom poplavio tri kuće u selu Vrtoče, te tri štale u selu Podbrina. Prema izvještaju PU Drvar nije bilo ugrožavanja ljudi, ali nabujala voda nosi ograde i drugi materijal po okolnim livadama i njivama koje su privatno vlasništvo.

U Bosanskopodrinjskom kantonu, općina Pale-Prača, uslijed velikih kišnih padavina u toku noći, Prača se izlila iz svog korita u naselju Hrenovica, gdje je poplavljeno više od polovine polja. Asfaltni put Hrenovica-Prača je poplavljen u ravničarskom dijelu i oštećen je asfalt, tako da se saobraćaj odvija otežano.

U Kantonu Sarajevo, na podrčju općine llidža došlo je do povećanja vodostaja na rijekama i potocima. Trenutno nema ugroženih objekata. Visina vodostaja za Miljacku na mjernom mjestu Ćumurija: 17. decembra u 08.00 sati iznosila je 101 cm, a u toku noći 159 cm. Jutros u 08.00 sati iznosio je 154 cm. Trend vodostaja je u opadanju.

U općini Zenica, uslijed jakih kišnih padavina, u mjestu Lokvine aktivirano je klizište (Zaimovića kuće), na skretištu prema Janjcu kod groblja. U Pojskama je voda oborila veću količinu zemlje na put pa je put prema Pojskama bio blokiran do ranih jutarnjih sati od kada je ponovo prohodan za saobraćaj.

U općini Visoko, u selu Džindići, uslijed odrona zemlje na put nema prilaska selu.

U Zeničko-dobojskom kantonu, u Kantonalnoj bolnici trenutno se na liječenju nalazi 13 pacijenata oboljelih od bruceloze. Od toga sedam pacijenata je iz ZDK-a i šest pacijenta s područja Srednjobosanskog kantona. Od 1. januara do 18. decembra se na liječenju nalazilo 316 pacijenata.

U Kantonu 10, prema izvještaju Veterinarske stanice Livno, četiri ovce su pozitivne na test bruceloze, vlasništvo porodice Burkić iz Gubera.

Zbog obilnih padavina došlo je do zamućenja izvorišta pitke vode Babina rijeka i Kruščica, tako da se područje općine Zenica trenutno snabdijeva iz rezervi. Ekipe J.P. Vodovodi pokušavaju poboljšati situaciju da ne bi došlo do reduktivne potrošnje pitke vode.