{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nafta će pasti na 30 dolara?

N
6.9.2005. u 15:26
0
0
Nafta će pasti na 30 dolara?
0
Nafta će pasti na 30 dolara?
Šef austrijske naftne kompanije OMV Wolfgang Ruttenstorfer prognozirao da će cijena nafte na dulji rok ponovno pasti na oko 30 dolara po barelu, piše bečki Die Presse.
"U čitavom se svijetu ponovno snažno ulaže u proizvodnju sirove nafte i rezultati tih ulaganja pokazat će se za dvije do tri godine. Osim toga, i kupci već mjestimično reagiraju na aktualne visoke cijene", dodao je Ruttenstorfer.

Barel sirove nafte stoji danas na londonskom tržištu nešto manje od 64 dolara. Na polugodišnjoj konferenciji za novinare, održanoj 24. augusta, u vrijeme kada je barel stajao 65 dolara, Ruttenstorfer je prognozirao da će se cijena nafte ove godine zadržati na visokom nivou, "iznad 50 dolara po barelu", ali je dodao da ta procjena ne vrijedi i za srednji rok.

"Zbog visokih cijena nafte i poskupljenja goriva, potrošnja destilata u Austriji i Njemačkoj već je pala, pa je u prvom polugodištu u maloprodaji zabilježen pad prodaje od 3,4 posto", kazao je na spomenutoj konferenciji za novinare zamjenik šefa OMV-a Gerhard Roiss.

"Već od početka ove godine primjećujemo pad prometa u Austriji, Njemačkoj i Italiji, a oluja je dodatno povisila ionako visoke cijene. Na tim tržištima dosad bilježimo pad od dva do tri posto, ovisno o kojem je tržištu riječ. U istočnoj se pak Evropi bilježi rast prodaje", naglasio je Roiss.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: