Rajko Kuzmanović
0

Nadležnosti entiteta više se ne smiju devalvirati

FENA
Bosna i Hercegovima u budućnosti može da funkcionira i da postane članica Evropske unije, samo kao složena država s funkcionalnim državnim institucijama, u kojoj se nadležnosti entiteta više se ne smiju devalvirati, i u kojoj će sva tri konstitutivna naroda biti ravnopravna uz poštovanje svojih različitosti, kako bi zadržali svoj identitet, rekao je danas predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović.

Kuzmanović je tokom razgovora s Klausom Vendelbergom, šefom kancelarije Ambasade Savezne Republike Njemačke u Banjoj Luci, istovremeno, ukazao na poštovanje i očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao trajne osnove za ustavne reforme, kojima treba da prethodi rješavanje dosta složenog uređenja Federacije BiH, saopćeno je nakon susreta iz kabineta entitetskog predsjednika.

Kuzmanović je istaknuo da je RS stabilan faktor u Bosni i Hercegovini i da je jasno opredjeljena ekonomsko-socijalnom razvoju.

Šef kancelarije Njemačke Ambasade Klaus Vendelberg, koji napušta tu funkciju, rekao je da će nakon dvije godine rada ponijeti lijepe uspomene na ljude u RS-u i BiH, ali i upozorio da osnov uspjeha i razvoja Bosne i Hercegovine, kao mlade države, je razvoj privrede.