{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nadležnost Suda BiH za predmete pregledani od ICTY-a

F
2.9.2008. u 19:18
0
0
Nadležnost Suda BiH za predmete pregledani od ICTY-a
0
Nadležnost Suda BiH za predmete pregledani od ICTY-a
Udruženje "Žena-žrtva rata" oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da "raspolaže informacijama da se predmeti svrstani u kategoriju "A" standardnim oznakama haškog tužilaštva, a shodno Pravilima puta Rimskog sporazuma, bez kriterija i kontrole prebacuju između kantonalnih i okružnih tužilaštva".
"Na ovu još jednu neprihvatljivu pojavu su nam ukazale i žrtve zločina i svjedoci iz predmeta Tužilac protiv ratnih zločinaca br. predmeta KT-5/02 iz Višegrada, a od Ureda tužioca Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije aktom br. 025290/GB/RR613 od 17. januara 2002. godine", saopćeno je iz Udruženja "Žena-žrtva rata".

Naime, prema tvrdnjama žrtava predmeti pod br.: KT-12/98, KT-9/92, KT-10/02, KT-12/02 i KT-5/02 je bez ičijeg znanja i odobrenja prebačen iz Državnog tužilaštva u Kantonalno tužilaštvo Goražde, a zatim iz Kantonalnog tužilaštva Goražde u Tužilaštvo Istočno Sarajevo - RS i na taj način su se svjedoci izložili otkrivanju identiteta i cijeli slučaj je dospio u ruke onih koji su posredno uključeni u teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a glavni kantonalni tužilac je bio Lazar Draško inače ratni zločinac, navodi se u saopćenju.

Udruženje intenzivno prikuplja sve relevantne informacije i o drugim istim ili sličnim slučajevima vezanim ne samo za Tužilaštvo Goražde nego i za područje BiH, navodi se u saopćenju.

Udruženje smatra da svi predmeti pregledani od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - Tribunala (ICTY), shodno pravilima Rimskog sporazuma moraju biti prioritet u radu i u isključivoj nadležnosti Suda BiH, a ne nikako u rukama tužilaštava bilo na lokalnom ili entitetskom nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: