Sastanak u Vladi FBiH
21

Nadležni za stanje u Krekinim rudnicima krive sindikat, najavljena isplata plaća rudarima

A. K.
Detalj sa sastanka u Sarajevu (Foto: Vlada FBiH)
Detalj sa sastanka u Sarajevu (Foto: Vlada FBiH)
Stanje u Rudnicima uglja Kreka u Tuzli trenutno nije dobro, a dodatno je usložnjeno odustajanjem sindikata od ispunjavanja obaveza iz potpisanog sporazuma, konstatovano je na sastanku federalnog resornog ministra Nermina Džindića sa upravom Elektroprivrede BiH.
Naime, povodom dana koncerna Elektroprivrede BiH, danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH, na poziv federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, organiziran sastanak sa upravom spomenutog javnog preduzeća.

Između ostalog, na sastanku je razmatrano i stanje u rudnicima koji djeluju u koncernu, s posebnim osvrtom na rudnik Kreka.

Konstatovano je da stanje u ovom rudniku nije dobro i da je u posljednje vrijeme dodatno usloženjeno odustajanjem sindikata od ispunjavanja obaveza iz potpisanog Sporazuma.

"Pozivamo predstavnike Sindikata rudnika da ispune svoje obaveze preuzete sporazumom potpisanim 19. maja 2021. godine jer će daljim opstruiranjem i odustajanjem od ispunjavanja obaveza Sindikat rudnike odvesti u stečaj", rekao je direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, napominjući da je Elektroprivreda BiH svoj dio dogovora koji se odnosi na Kreku već ispunila.

Ministar Džindić je naveo da je od Uprave Elektroprivrede BiH zatražio da resorno ministarstvo izvijesti o toku restrukturiranja rudnika u okviru koncerna, te da detaljno obrazlože razloge kontinuiranih protesta i problema u Kreki.

"Što se tiče plaća za august, dobili smo informaciju da je uprava Kreke, u skladu s planom i obavezama iz Kolektivnog ugovora, za danas planirala njihovu isplatu", naveo je Džindić.

Dodao je da program restruktuiranja i ispunjavanje preuzetih obaveza ne smiju biti dovedeni u pitanje ni sa čije strane, te da zahtijeva od Uprave EPBiH ubrzanu dinamiku provođenja plana restruktuiranja i uređenja stanja u rudnicima u okviru koncerna.

Inače, rudari sedam rudnika koji djeluju u koncernu Elektroprivrede BiH za ponedjeljak su zakazali protest ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu, ukoliko danas do 15:30 sati na računima komorata iz Kreke ne budu isplaćene plaće.

Krekini rudari navode da su u veoma teškom položaju, a za stanje u rudniku krive aktuelnu upravu zbog čega su nadležnima uputili zahtjev za njihovu smjenu.