Robovanje navikama
26

Nadležni tvrde da se elektronske knjižice koriste u KS, a građani još moraju ovjeravati stare

Piše: Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hiljade korisnika elektronskih zdravstvenih kartica koje su uvedene prije nekoliko mjeseci u Kantonu Sarajevu još se nisu riješili starih knjižica koje im doktori traže prilikom pregleda. Međutim, nadležni tvrde kako sve funkcioniše u najboljem redu i kako se e-kartice koriste bez problema.

Našoj redakciji požalili su se brojni gađani KS koji tvrde da i dalje ovjeravaju stare knjižice jer od elektronskih nemaju ništa. Tim povodom naša ekipa je posjetila Zavod zdravstvenog osiguranja KS gdje smo se uvjerili kako ljudi čekaju u redu za ovjeru stare knjižice, pitajući se kad će početi koristiti nove e-kartice.

Međutim, iz Zavoda nam govore kako se elektronske zdravstvene kartice koriste u domovima zdravlja, Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, i to na Klinici za kardiohirurgiju, Klinici urgentne medicine, Klinici za radiologiju, Klinici za gastroenterohepatologiju, Klinici za torakalnu hirurgiju, Klinici za nuklearnu medicinu i endokrinologiju te na svim blagajnama KCUS-a. Također, iz Zavoda dodaju da se elektronske kartice koriste i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, svim ugovorenim apotekama te svim PZU koje pružaju usluge porodične medicine.

Do kraja godine, dodaju iz Zavoda, očekuju uvezivanje svih preostalih lokaliteta u KS te završetak cjelokupnog procesa informatizacije.

Na pitanje zašto pojedini doktori još traže stare knjižice od pacijenata, iz Zavoda nam odgovaraju: "Staru zdravstvenu knjižicu osiguranici ne trebaju nositi jer sve potrebne podatke sadrži e-kartica. Uvođenjem elektronskih kartica omogućena je bolja i sigurnija razmjena medicinskih podataka među ljekarima. Prednost ovih kartica je u efikasnijem naručivanja pacijenata, prijenosu podataka u zdravstvenom sistemu te izdavanju elektronskog recepta. Također, jedna od prednosti je i ta da pacijenti mogu koristiti usluge zdravstvenih ustanova i apoteka bez potrebe ovjeravanja zdravstvene knjižice svaki mjesec. Osiguranicima kojima ne budu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje neće imati pravo na zdravstvenu zaštitu osim u hitnim slučajevima, što znači da će službe unutar Zavoda vršiti kontrolu uplata i elektronski produžavati ili blokirati kartice."

Glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić ističe kako ne postoji nijedan razlog da se elektronske kartice ne koriste. Kako kaže, uvođenjem elektronskih kartica ukinute su administrativne barijere i sve je informatički povezano.

"Elektronske kartice se koriste i moraju se koristiti. Na početku je bilo problema zbog statusa osiguranika, ali to je riješeno. Neka nam se prijave svi oni korisnici koji nisu mogli koristiti e-kartice na neki način", kazao nam je Šarkić.

Na pitanje da li je moguće da postoje ljekari koji pacijentima traže stare knjižice, Šarkić nam govori da sigurno postoje oni koji robuju starim navikama.

"Doktori i medicinske sestre su davno prošli edukaciju iz softverskog dijela. Tvrdim da se knjižice moraju koristiti. Zna se šta je preporuka. Ne možemo robovati starim navikama. Došlo je doba informatike", naglasio je Sarkić.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS na dnevnoj bazi ažurira podatke u saradnji s kranjim korisnicima. Kako kažu iz ove ustanove, njihov informacioni sistem ezOblak ima više hiljada korisnika putem kojeg se svakog dana propiše oko 45.000 recepata, blizu 1.100 radioloških snimanja, 12.000 prijema…

Podsjećamo, zdravstveni informacioni sistem KS treba omogućiti lakše i bolje planiranje u oblasti zdravstvene zaštite, kvalitetnije usluge pacijentima, transparentnije informacije, bolji pristup zdravstvenim ustanovama, smanjenje vremena čekanja na tretman…

Preko ovog sistema omogućeni su unos, prikupljanje, skladištenje i razmjena podataka vezanih za zdravstveni sistem KS.