Obišli smo objekat
12

Nadležni tvrde da će novi izolatorij u Sarajevu biti spreman do kraja godine

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Novi izolatorij za oboljele od bolesti COVID-19 u krugu Opće bolnice "Prim dr. Abdulah Nakaš" trebao bi biti spreman za korištenje prije kraja ove godine, čime će u mnogome biti rasterećena Plućna klinika Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u kojoj se proteklih mjeseci liječe zaraženi pacijenti.
U obilasku izolatorija koji je smješten u objektu bivšeg Armijskog medicinskog centra u Općoj bolnici uvjerili smo se da je prostor pripremljen za unutrašnje uređenje. Međutim, oronuli zidovi svjedoče da je izolatorij daleko od prijema prvih pacienata.

Infektolog Ednan Drljević koji će voditi izolatorij kazao nam je da je raspisan tender za uređenje i rekonstrukciju prve faze objekta na koji su se prijavila tri ponuđača. Najboljeg će odabrati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) koji je izradio ovaj projektni zadatak.

"Očekujemo da će ponuđač odmah započeti s radovima, te će se svi građeviski radovi izdvoditi istovremeno. Rok za izvršenje radova je dva i po mjeseca, ali iz UNDP-a se nadaju da će i ranije biti završeni", kazao nam je Drljević dodajući da će izolatorij biti u funkciji prije Nove godine.

Drljević ističe kako su obezbijeđeni svi uslovi za rad izolatorija, od prostora, potrebnih kadrova, do lijekova.

"Mi smo svojim kampanjama nastojali obezbijediti lijekove protiv koronavirusa. Niko u BiH još nije primao ove specifične lijekove kao što su remdesivir i kovalesentna plazma, ali kada budemo otvorili izolatorij, mi ćemo imati i ove lijekove na raspolaganju", kazao nam je Drljević.

Uoči otvorenja izolatorija Vlada Kantona Sarajevo odobrila je zapošljavanje novih ljekara i medicinskog osoblja koji će se brinuti o zaraženim pacijentima u ovoj ustanovi. Vlada je odobrila zapošljavanje više od stotinu novih radnika, ali Drljević kaže kako će vjerovatno biti zaposleno njih pedesetak.

"Zaposlit ćemo onoliko ljudi koliko nam bude trebalo. To je sad otprilike njih 50 koji će morati na obuku prije početka rada", dodaje Drljević.

Podsjetimo, izolatorij u Općoj bolnici raspolaže sa 44 bolnička kreveta, te četiri donirana respiratora, a prostire se u prizemlju objekta na površini od 961 kvadratni metar. Plan je da u ovim krevetima budu smješteni lakše i srednje teško oboljeli pacijenti, a da se oni koji budu morali na respirtor premještaju u Podhrastove.

"Ovdje bi trebali biti tretirani svi COVID-19 pacijenti, uključujući i trudnice. Nama je cilj da se Podhrastovi vrate svojoj prvobitnoj namjeni i da budu plućna bolnica, a da mi preuzmemo brigu za sve COVID pacijente u Kantonu Sarajevo", rekao nam je Drljević.

Vlada KS ranije je dala saglasnost UNDP-u da u objekat izolatorija uvede svoje izvođače radova. Prva faza radova koštat će više od milion KM, a kako saznajemo, planirano je proširenje izolatorija na još jedan sprat, što bi koštalo tri do četiri miliona KM. Na drugom spratu bilo bi smješteno dodatnih 50 do 60 bolničkih kreveta, kao i operativne sale.