UG "Akcija građana"
0

Nadležni nisu sposobni i voljni da riješe problem sigurnosti

FENA
UG "Akcija građana" smatra da je eskalacija nasilja i divljačkog ponašanja koja je obilježila prvu noć proslave Kurban-bajrama na ulicama Sarajeva, Zenice, Mostara ali i drugih gradova u FBiH, svima pokazatelj da nadležni nisu kompetentni, sposobni a ni voljni da riješe opšti problem sigurnosti, a naročito maloljetničke delikvencije koja je u porastu i koja prijeti da se otme kontroli.

"Njihova šutnja i ignorantski odnos naspram tih tragičnih događaja su nam još jedan pokazatelj njihove neozbiljnosti. Tragična smrt mladića u Zenici, crna statistika iz samo jedne noći u Sarajevu u kojoj je 68. osoba primljeno na traumatološki odjel bolnice Koševo, podatak da je oko 600. osoba primljeno u prostorije hitne pomoći govore nam da je situacija iz dana u dan samo gora, a nikako ne bolja", ističe se u današnjem saopćenju Udruženja.

Navode da uprkos "sarajevskim" protestima i upozorenjima koje su slali vlastima, vlasti svih nivoa nisu učinile ništa na implementaciji akcionih planova za rješavanje problema maloljetničke delikvenicije niti su učinili išta smisleno da bi ulice naših gradova učinili sigurnijima.

UG "Akcija građana" poziva federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića i federalnog ministra pravde Feliksa Vidovića da prihvate odgovornost za sve što se zbiva na ulicama, te da se oglase i ukažu na prave krivce ukoliko sebe smatraju nenadležnima ili znaju ko su ljudi koji opstruiraju implementaciju strategija i samih akcionih planova kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji. Udruženje poziva i premijere kantona da se izjasne o sprovedbi akcionih planova u kantonima o suzbijanju maloljetničke delinkvencije.

UG "Akcija građana" poziva Vladu Federacije BiH da potpiše sporazum o korištenju objekta za smještaj maloljetnih delikvenata koji je izgrađen u Istočnom Sarajevu, kao i da se izjasni zašto već nije riješila pitanje objekta iste namjene na koji se čeka već previše vremena te do kojeg roka će to pitanje biti riješeno.