BiH
0

Nađa Kasumović: Nemoguće uz pomoć Bosane postaje moguće

FENA
Nađa Kasumović
Nađa Kasumović
Fondacija Bosana 10. maja u Los Angelesu organizuje peti humanitarni event (5th annual benefit), na kojem se očekuje više od 200 zvanica, rekla je za Agenciju FENA Senita Slipac, predsjednica Fondacije Bosana.

Prošle godine skupljeno je 35.000 dolara, te se i ove godine, ističe Slipac, očekuje da će brojni prijatelji Bosne i Herecegovine skupiti najmanje toliko novca.

"S obzirom na to da već petu godinu organizujemo ovaj humanitarni događaj, uključit ćemo i nove stvari koje do sada nisu bile prisutne na ovom eventu. To je nagrada za najvećeg humanistu kojeg smatramo da je pomogao Bosani, a isto tako da pomaže na relaciji BiH i njene dijaspore. Dakle, nagradu ćemo dodijeliti osobi koja se najviše zalaže za očuvanje tradicije i humanitarne pomoći", kazala je Slipac.

Ove godine prvi put u Los Angeles će putovati studentica druge godine Ekonomskog fakulteta u Bihaću Nađa Kasumović, koja je pobijedila na takmičenju za najbolji esej o temi "Kako riješiti nezaposlenost mladih u BiH?".

"Cilj nam je bio da potaknemo studente na razmišljanje kako da riješe taj problem to jest da nam prenesu svoje ideje. Ukoliko se pokažu kreativne ideje Fondacija Bosana želi ih podržati, i na taj način sa studentima doprinijeti rješavanju jednog od problema mladih u BiH", kazala je Slipac.

Bosana fondacija pruža finansijsku i moralnu podršku studentima širom BiH.

"Sve ono što smo mi studenti/stipendisti smatrali da nikad ne bi bilo moguće, postalo je ostvarivo onog dana kada smo jedno po jedno primljeni u Bosana porodicu. Uz mogućnost obrazovanja dobili smo i šanse da se razvijamo i u nekim drugim životnim aspektima, te da ostvarujemo svoje sanjane snove", kazala je za Agenciju FENA Nađa Kasumović.

Njen san, kaže, ostvario se onog dana kada je nakon napisanog eseja dobila priliku posjetiti L.A. i prisustvovati Bosana eventu 10. maja.

"Izuzetno mi je drago što ću biti u mogućnosti da upoznam naše donatore, posjetim naš vrijedni Bosana tim, te da im zahvalim uime svih Bosana stipendista za njihovu nesebičnu pomoć. Meni ova nagrada mnogo znači i ona je potvrda onog što nas svakodnevno u Bosani uče, a to je da se trud i rad isplate i da uvijek treba vjerovati u sebe", istakla je Kasumović, te poželjela sreću i drugim stipendistima za naredne prilike i izazove koje će Bosana fondacija uskoro ponuditi.

Bosana fondacija iz Los Angelesa je zvanično registrovana 2010. godine, a u maju 2010. organizirala je prvi veliki dobrotvorni koncert radi prikupljanja novčanih sredstava za projekt stipendiranja studenata bez roditelja i marginaliziranih iz Bosne i Hercegovine, koji imaju želju, ali ne i mogućnosti da nastave svoje obrazovanje.

Cilj ove fondacije jest da pomogne djeci i mladima u Bosni i Hercegovini, poboljša njihovo ekonomsko i socijalno stanje obrazovanjem te da pomogne mladima da se pripreme za zapošljavanje.

Stipendije Bosana fondacije su u prvoj godini bile prvenstveno za djecu bez roditelja. A 2011. stipendiraju se i djeca koja su iz porodica s jednim roditeljem, ali i ona iz porodica koje su u veoma teškoj materijalnoj situaciji.

Bosana fondacija omogućava pristup školovanju studentima koji inače ne bi mogli nastaviti svoje obrazovanje, da bi isti ti studenti u budućnosti ostvarili svoje ciljeve, inspirirali druge, ali i pružili pomoć onima koji se nađu u sličnoj situaciji.

Osim stipendije koja pokriva troškove školovanja studenti su dužni da volontiraju dest sati mjesečno, da bi stekli iskustvo koje će im pomoći u budućnosti i da bi shvatili vrijednost stipendije. Volontiranjem će studenti Bosana fondacije steći iskustvo koje će im biti od velike koristi.