BiH
0

Nađa Dizdarević uputila pismo MVPBiH da pomogne bh. državljanki u Tunisu

FENA
Nađa Dizdarević, supruga jednog od članova takozvane "Alžirske grupe" uputila je pismo MInistartsvu vanjskih poslova BiH.

"Obraćam Vam se ovim pismom uime Senade Čaušević - Fercihchi, naše državljanke koja se trenutno nalazi u Tunisu i čije pravo na porodicu je uveliko ugriženo te je potrebno hitno djelovanje na zaštiti nje i njene porodice od prisilnog razdvajanja", navodi se u pismu.

Dizdarević navodi da je ova gospođa molila da se uključi i da joj pomogne jer je i sama proživjela i još uvijek proživljava teške patnje u borbi za prava njene porodice.

U pismu se navodi da muž gospođe Senade, Bedrudin Fercihchi je iz Bosne deportovan u Tunis, matičnu zemlju gdje je bio pod istragom sve do prošlog mjeseca kada je dobio oslobađajuću presudu, ali obzirom da je iz BiH deportovan kao "opasno lice", još uvijek ga ne puštaju na slobodu.

"Ona je sa djecom otišla za mužem te odmah po dolasku prijavila i predala dokumente za djecu te čekala da budu gotovi kako bi kasnije mogla da preda svoja lična dokumenta i traži boravak. Međutim, djeca su dobili državljanstvo nakon tri mjeseca, a to je već bilo prekasno da bi predala svoj zahtjev jer se mora predat u prva tri mjeseca boravka u Tunisu. Bila je pozvana na razgovor i da uzme boravak, međutim umjesto toga dobila je naređenje da u roku od 10 dana napusti Tunis, ali bez djece jer su oni državljani Tunisa", navodi Dizdarević u pismu.

Dodaje kako je tu nastao veliki problem za ovu porodicu koja već jako dugo pati zbog očevog boravka u zatvoru sa oslobađajućom presudom.

Dizdarević ističe kako je trenutno deportacija odložena na 10 dana, a ova žena nema gdje da ide, nema nikakvih prihoda, stana, djeca nemaju kod koga da ostanu u Tunisu, otac je u zatvoru jer je iz Bosne bez ijednog dokaza proglašen "opasnim"...

"Molim vas da hitno djelujete i pomognete ovoj našoj građanki koja je potpuno bespomoćna i prepuštena sama sebi i državnoj birokratiji", navodi se u pismu Nađe Dizdarević.