Biskupska konferencija
0

Nadbiskup Vukšić: Dijalog je moralna obaveza, a mir moralni imperativ

A. Ku.
Foto: Katolička tiskovna agencija
U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci daas je započelo redovno zasjedanje Biskupske konferencije BiH pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH.

Članovima Biskupske konferencije BiH pridružili su se delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije, a prvog dana s bikupima se susreo i apostolski nuncij u BiH Francis Assisi Chullikatt koji je neposredno prije zasjedanja boravio u Crnoj Gori.

Prisutnima se obratio nadbiskup Tomo Vukšić koji je rekao da je dijalog moralna obaveza, a mir moralni imperativ.

Podsjetio je na riječi Izjave Biskupske konferencije BiH od 5. novembra 2021. godine.

"U povodu stanja koje je nastalo u Bosni i Hercegovini: Biskupi izražavaju svoju zabrinutost zbog neodgovornoga ponašanja i nepromišljenih izjava pojedinih političkih predstavnika, koji takvim svojim djelovanjem izazivaju osjećanje nesigurnosti i straha kod ljudi. Sve, koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke, i sve koji oblikuju medijski prostor, biskupi pozivaju a) da se suzdrže od teških riječi i uvreda i b) da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa. (…) A dijalog je jedini moralno prihvatljiv način koji izabrani predstavnici moraju slijediti u pregovorima radi pronalaženja rješenja. Potrebno je to također radi ispravljanja nepravdȃ i stvaranja osjećaja sigurnosti, radi podržavanja poduzetničke klime i otvaranja radnih mjesta, posebice za mlade", naglasio je nadbiskup Vukšić.

Svoj pozdrav uputio je i biskup Franjo Komarica podsjećajući da je trećina od 87 redovnih zasjedanja BK BiH i pojedinih vanrednih sjednica održana u središtu Banjalučke biskupije.

Nadam se da ćemo tokom ovog zasjedanja, moći ponovo, kao redovno i do sada, naći zajednički, principijelni stav glede ove – osobito aktuelne potrebe moje biskupije i poduprijeti dosada već poduzete napore – i naše i Svete Stolice“, kazao je biskup Komarica.

Biskup Ivan Štironja prenio je pozdrave članova Hrvatske biskupske konferencije te upoznao članove BK BiH s najvažnijim događanjima u Crkvi u Republici Hrvatskoj od aprila 2023. do danas.

Biskup Franc Šuštar prenio je pozdrave članova Slovenske biskupske konferencije te se osvrnuo pastoralni i vjerski život u Sloveniji u svjetlu sinodskog hoda.

Nadbiskup Aldo Cavalli u svom je interventnu ukratko upoznao biskupe s djelovanjem u Međugorju s posebnim naglaskom na molitvu, slavljenje Euharistije, brojne pristupe sakramentu pomirenja, molitvu krunice…

Tokom zasjedanja biskupi će se, između ostalog, osvrnuti na provedbu zaključaka donesenih na 86. redovnom zasjedanju BK BiH, održanom 21. i 22. marta 2023. u Mostaru, zatim saslušati izvješće Nadzornog i Upravnog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine te izvješće o provedbi Đakonske pastoralne godine, a razmotrit će i prijedlog kurikuluma katoličkog vjeronauka za osnovne škole i gimnazije u BiH.