Božićna poruka
34

Nadbiskup Vukšić: Ako odbijemo ljude koji trebaju pomoć, pokazujemo Isusu da ni za njega nema mjesta

S. Š.
Nadbiskup Tomo Vukšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Nadbiskup Tomo Vukšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Nadbiskup metropolita vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić uputio je Božićnu poruku uoči predstojećeg blagdana.

Kršćanski vjernici se svake godine s radošću spremaju svečano proslaviti svetkovinu Božića. To je blagdan koji donosi i širi radost pa se zbog toga kršćanima često pridružuju čak i oni koji se ne prepoznaju pod kršćanskim imenom.

Načini tih proslava često su spojeni s dugim duhovnim tradicijama, koje sve te običaje čuvaju od zaborava i zahtijevaju da slava Božića bude ponavljana. U tom nizu otkrivanja značenja Božića, vjernici se trude, osim sjećanja na Isusovo rođenje, prepoznati kao suvremenu barem još neku od poruka ove svetkovine i, nasljeđujući Isusov primjer, aktualizirati je.

"Božić je svetkovina kojom se kršćani sjećaju ljudskoga rođenja svetoga Djeteta i za taj blagdan se spremaju kroz razdoblje Došašća, koje treba biti vrijeme duhovne priprave i obraćenja. No, osim sjećanja na rođenje Sina Božjega, važno je prepoznati da se kroz cijelo vrijeme Došašća najavljuje također Kristovo buduće 'rođenje', odnosno njegov dolazak prema obećanju koje ponavljamo u Vjerovanju da će On na kraju vremena doći u slavi i suditi živima i mrtvima i da njegovu kraljevstvu neće biti kraja", rekao je nadbiskup.

Vukšić je ukazao na to koliko je važno pomoći nejakim koji se nalaze u teškoj situaciji (Foto: I. L./Klix.ba)
Vukšić je ukazao na to koliko je važno pomoći nejakim koji se nalaze u teškoj situaciji (Foto: I. L./Klix.ba)

On kaže da svetkovina Božića istovremeno podsjeća na dva Isusova dolaska: na fizičko rođenje kad je u obliku čovjeka došao na ovaj svijet i priziva njegovo buduće slavno "rođenje" u kojemu ljudski život nalazi svoju svrhu, konačno osmišljenje i opravdanje jer mu neće više biti kraja.

Također, u razdoblju između dva spomenuta rođenja ili dolaska Isusa Krista među ljude, Vukšić kaže da postoji i treći način njegova "rođenja" i on se naziva duhovnim.

Nadbiskup Vukšić je ukazao na to koliko je važno pomoći nejakim koji se nalaze u teškoj situaciji i danas traže "svratiše", tj. rješenje za svoje muke.

"Mnogi gladni, žedni, stranci, goli, bolesni, nezaposleni, beskućnici, migranti, prognanici i sužnji različitih vrsta i danas traže 'svratište', to jest rješenje za svoje muke. I kad god sa svojim potrebama kucaju na naša vrata pa ih primimo i pomognemo koliko možemo, primili smo također Isusa i njemu. To je Isusov nauk! I obratno, ako ljude u potrebi, ne daj Bože, odbijemo, poslali smo poruku Isusu da za njega opet nema mjesta u našemu svratištu", poručuje Vukšić.

Za kraj, uz poziv i želje da se Isusi rodi i zauvijek nastani u našem svratištu, Vukšić je svim vjernicima poželio sretan i blagoslovljen Božić i sretnu cijelu 2023. godinu.