Halilović o izjavi Špirića
0

"Nadam se da je u pitanju nesporazum"

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović izjavio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu da je odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da donese rješenje o njegovoj smjeni vjerovatno rezultat nesporazuma, što pokazuju i neki pogrešni podaci iz Špirićeve izjave.

Špirić je danas donio rješenje kojim traži da se ministar Halilović razriješi dužnosti jer ga smatra odgovornim za kašnjenje u proceduri ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Halilović, koji kaže da je iz medija saznao za Špirićevu izjavu, rekao je kako je Špirić naveo da potpis konvencije napravljen 30. juna ove godine, a u stvari je potpisan 29. jula. Zatim se govori o tome da je tek sinoć Konvencija dostavljena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a u stvari iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je upućena MVP-u i u dalju proceduru ratifikacije 20. oktobra.

Ministar je novinarima podijelio kopije dokumenata koji potkrijepljuju njegove tvrdnje.

  • Time su sve obaveze Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u pogledu procedure ratifikacije prestale, istaknuo je Halilović, dodajući da su za proceduru ratifikacije nadležni Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH i neka druga ministarstva koja im pomažu u tom postupku, kazao je on.

Halilović se nada da je u pitanju nesporazum, a ne da se radi o političkoj zloj volji, da se ovo pitanje koristi kao neka vrsta obračuna zbog neslaganja kojih ima u Vijeću ministara o nekim političkim pitanjima.

Najavio je i da u ponedjeljak slijedi ratifikacija Konvencije u PSBiH i Predsjedništvu i time ovaj problem treba da bude riješen, a potom slijede akcioni planovi i donošenje zakona i drugih dokumenata koji se tiču teške situacije u vezi sa invalidnim osobama, rekao je on.

Međutim, predstavnici udruženja invalidnih osoba, između 80 i 100, i dalje se nalaze u zgradi PSBiH i ne namjeravaju da napuste zgradu dok Konvencija ne bude konačno ratificirana.