{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nadam se da je u pitanju nesporazum"

F
4.12.2009. u 17:38
0
6
"Nadam se da je u pitanju nesporazum"
0
"Nadam se da je u pitanju nesporazum"
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović izjavio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu da je odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da donese rješenje o njegovoj smjeni vjerovatno rezultat nesporazuma, što pokazuju i neki pogrešni podaci iz Špirićeve izjave.
Špirić je danas donio rješenje kojim traži da se ministar Halilović razriješi dužnosti jer ga smatra odgovornim za kašnjenje u proceduri ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Halilović, koji kaže da je iz medija saznao za Špirićevu izjavu, rekao je kako je Špirić naveo da potpis konvencije napravljen 30. juna ove godine, a u stvari je potpisan 29. jula. Zatim se govori o tome da je tek sinoć Konvencija dostavljena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a u stvari iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je upućena MVP-u i u dalju proceduru ratifikacije 20. oktobra.

Ministar je novinarima podijelio kopije dokumenata koji potkrijepljuju njegove tvrdnje.

- Time su sve obaveze Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u pogledu procedure ratifikacije prestale, istaknuo je Halilović, dodajući da su za proceduru ratifikacije nadležni Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH i neka druga ministarstva koja im pomažu u tom postupku, kazao je on.

Halilović se nada da je u pitanju nesporazum, a ne da se radi o političkoj zloj volji, da se ovo pitanje koristi kao neka vrsta obračuna zbog neslaganja kojih ima u Vijeću ministara o nekim političkim pitanjima.

Najavio je i da u ponedjeljak slijedi ratifikacija Konvencije u PSBiH i Predsjedništvu i time ovaj problem treba da bude riješen, a potom slijede akcioni planovi i donošenje zakona i drugih dokumenata koji se tiču teške situacije u vezi sa invalidnim osobama, rekao je on.

Međutim, predstavnici udruženja invalidnih osoba, između 80 i 100, i dalje se nalaze u zgradi PSBiH i ne namjeravaju da napuste zgradu dok Konvencija ne bude konačno ratificirana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: