Nova sjednica
0

Nada u postizanje dogovora u Vijeću naroda RS

SRNA
U Banjaluci će danas biti nastavljena sjednica Kolegijuma Vijeća naroda Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude dogovoreno na koji način izaći iz blokade ove institucije.

Predsjednik Kluba delegata srpskog naroda u Vijeću naroda RS Staša Košarac izrazio je nadu da će na ovom zasjedanju biti postignut dogovor kako bi se konačno počelo raditi u skladu sa Ustavom i Poslovnikom Vijeća naroda RS.

"To znači da, prije svega, Vijeće naroda razmatra akte usvojene od Narodne skupštine RS i da, ako se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa i u Vijeću naroda RS, u plenarnom dijelu raspravlja o tim pitanjima", rekao je Košarac Srni.

On je ponovio stav Kluba srpskih delegata da je Ustavni sud RS postupao po važećem Poslovniku, ocijenivši da je član 52, stav 2, tog Poslovnika u skladu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS.

Košarac je dodao da Klub Srba neće prihvatiti nikakvo kolektivno izjašnjavanje Vijeća naroda, niti u ime Kolegijuma, već će pokušati pronaći najoptimalnije rješenje koje će, uslovno rečeno, zadovoljiti Klub Bošnjaka da se vrate u rad Vijeća naroda u plenarnom zasjedanju.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević izjavio je da bi današnja sjednica trebalo da pruži odgovore na bar jedan dio pitanja koja su, kako je rekao, u ovom trenutku otvorena.

"Ostaje nam još neriješeno pitanje kako obezbijediti rad Vijeća naroda na kojem bi trebalo razmatrati pitanja od vitalnog nacionalnog interesa i sjednica bi trebalo da da odgovore bar na jedan dio pitanja koja su u ovom trenutku otvorena", naveo je Osmančević.
Iako je ranije odlučio da ne razmatra zakone i akte koje donosi Narodna skupština RS, dok ne bude izmijenjen Poslovnik o radu Ustavnog suda, Osmančević je napomenuo da je Klub Bošnjaka smatrao da je cjelishodnije da pokrene pitanje vitalnog interesa, što je prošle nedjelje i učinio. 

Nastavak sjednice Kolegijuma Vijeća naroda zakazan je za 12.00 sati, dok su izjave planirane za 14.00 sati.