BiH
0

Nacrt zakona o turizmu podržavaju delegatski klubovi u Domu naroda PFBiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta obrazložila Nacrt zakona o turizmu, koji će, kako je rečeno tokom rasprave, podržati delegatski klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i Kluba ostalih naroda.

"Ovaj zakon je sveobuhvatniji u odnosu na Zakon o turističkoj djelatnosti u FBiH i na Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u BiH", kazala je Đapo navodeći da je u zakonu, između ostalog, omogućeno da općine imaju turističke zajednice.

Kao razlog donošenja zakona istakla je potrebu smanjenja sive ekonomije i provođenje presude Ustavnog suda FBiH, kojom je Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u BiH proglašen neustavnim. Predviđenim rješenjima u novom zakonu pojednostavljeni su postupci za registraciju i rad turističkih subjekata u FBiH, čime bi se mogle, kaže Đapo, ostvariti velike direktne uštede u privatnom sektoru.

Tokom rasprave, iako je rečeno da će zakon podržati delegati Kluba Bošnjaka, šef kluba Osman Ćatić istakao je da nisu u potpunosti saglasni s tekstom zakona, koji u ovom obliku neće podržati kao Prijedlog, jer se "treba doraditi u pogledu ustavnih nadležnosti između kantona i Federacije BiH".

"Treba raščistiti ustavni osnov ovog zakona u smislu nadležnosti između kantona i Federacije BiH", kazao je šef Kluba ostalih Aner Žuljević.

Šef Kluba Hrvata Tomislav Martinović ukazao je da je zakon o turizmu fundamentalan zakon u gospodarstvu, te sugerirao da se kroz širu raspravu omogući "šta misle kantoni?“.

"Dosadašnji način funkcioniranja zajednica bio je van kontrole. Turizam kao djelatnost može značajno pomoći u punjenju budžeta. Zato je potrebno definirati pravila igre u turizmu jer je do sada svako igrao svoju igru", rekao je član Kluba Hrvata Mirvet Beganović.

Delegat Kluba Bošnjaka Refik Poparić istakao je da je "turističko mjesto" različito definirano u nacrtima zakona o turizmu i boravišnoj taksi, što bi, kaže, trebalo ispraviti.

Član Kluba Srba Željko Mirković smatra da ne postoji svijesti o očuvanoj prirodi i iznimnim potencijalima u BiH, jer ih očito ne koristimo.

"USAID je više učinio i uložio na promociju turizma nego što su dosadašnje vlade uradile", tvrdi Mirković sugerišući da se u budžetu trebaju iznaći sredstva za samozapošljavanje u turizmu.

Navedene sugestije, poručila je ministrica Đapo, bit će uvažene tokom izrade Prijedloga zakona o turizmu.