{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nacrt zakona o sukobu interesa u FBiH jučer dostavljen Parlamentu

F
19.9.2008. u 11:36
0
0
Nacrt zakona o sukobu interesa u FBiH jučer dostavljen Parlamentu
0
Nacrt zakona o sukobu interesa u FBiH jučer dostavljen Parlamentu
Zakon o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine dostavljen je jučer u formi nacrta iz Federalne vlade u Parlament, izjavio je Agenciji FENA predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić.
Sjednica tog doma sazvana je za 23. septembar, ali pošto je zakon tek u formi nacrta, prema poslovničkoj proceduri, treba da stigne najmanje 14 dana prije sjednice da bi bio uvršten u njen dnevni red.

Softić očekuje da će i pored toga o zakonu, u nekoj formi, biti riječi i 23. septembra. Više vjeruje da će redovna parlamentarna rasprava biti otvorena u nekom od nastavaka ove sjednice čiji je dnevni red veoma obiman zbog čega neće moći biti završena u jednom navratu.

Nacrt zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH bavi se slučajevima nespojivosti vršenja dužnosti na određenim pozicijama s javnim funkcijama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršne funkcije ili savjetnika.

Potrebu donošenja ovakvog zakona u Federaciji nalaže državni zakon o sukobu interesa čijim je jednim članom propisano da će entiteti i Brčko Distrikt donijeti svoje zakone u roku od 60 dana od stupanja na snagu državnog.

U januaru 2008. Centralna izborna komisija je okončala nadzor nad provedbom državnog zakona o sukobu interesa u kantonima i entitetima.

Kako su Brčko Distrikt (2003. ), a Republika Srpska jula ove godine donijeli svoje zakone kojima se regulira sukob interesa u njihovim institucijama, odnosno organima vlasti, obavezu nije izvršila jedino Federacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: