{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nacrt zakona o sukobu interesa u FBiH jučer dostavljen Parlamentu

F
19.9.2008. u 11:36
0
0
Nacrt zakona o sukobu interesa u FBiH jučer dostavljen Parlamentu
0
Nacrt zakona o sukobu interesa u FBiH jučer dostavljen Parlamentu
Zakon o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine dostavljen je jučer u formi nacrta iz Federalne vlade u Parlament, izjavio je Agenciji FENA predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić.
Sjednica tog doma sazvana je za 23. septembar, ali pošto je zakon tek u formi nacrta, prema poslovničkoj proceduri, treba da stigne najmanje 14 dana prije sjednice da bi bio uvršten u njen dnevni red.

Softić očekuje da će i pored toga o zakonu, u nekoj formi, biti riječi i 23. septembra. Više vjeruje da će redovna parlamentarna rasprava biti otvorena u nekom od nastavaka ove sjednice čiji je dnevni red veoma obiman zbog čega neće moći biti završena u jednom navratu.

Nacrt zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH bavi se slučajevima nespojivosti vršenja dužnosti na određenim pozicijama s javnim funkcijama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršne funkcije ili savjetnika.

Potrebu donošenja ovakvog zakona u Federaciji nalaže državni zakon o sukobu interesa čijim je jednim članom propisano da će entiteti i Brčko Distrikt donijeti svoje zakone u roku od 60 dana od stupanja na snagu državnog.

U januaru 2008. Centralna izborna komisija je okončala nadzor nad provedbom državnog zakona o sukobu interesa u kantonima i entitetima.

Kako su Brčko Distrikt (2003. ), a Republika Srpska jula ove godine donijeli svoje zakone kojima se regulira sukob interesa u njihovim institucijama, odnosno organima vlasti, obavezu nije izvršila jedino Federacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: