BiH
0

Nacrt zakona o proglašavanju žalosti u KS-u

FENA
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na posljednoj sjednici Nacrt Zakona o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo.

Žalost se proglašava povodom velikog broja ljudskih žrtava, nastalih uslijed elementarnih nepogoda izuzetnih razmjera (zemljotres, poplava, požar, klizanje tla i sl.), saobraćajnih nesreća i teških nesreća u preduzećima, školama i drugim javnim objektima i na javnim mjestima i drugih događaja koji su, po ocjeni Vlade Kantona, takve prirode i takvih razmjera da se može smatrati da su zadesili cijeli Kanton.

Žalost se proglašava i povodom smrti istaknutih, društveno priznatih ličnosti, a Vlada utvrđuje bliže kriterije za proglašenje žalosti u Kantonu, u slučaju smrti istaknutih, društveno priznatih ličnosti.

Žalost proglašava Vlada Kantona, uz saglasnost predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona. Žalost u Kantonu traje najmanje jedan dan.

Žalost se izražava isticanjem zastave Kantona na pola koplja, u skladu sa Zakonom o upotrebi grba i zastave KS-a, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti i drugim načinom izražavanja žalosti, prikladnim za određeni događaj, povodom koga se proglašava žalost. U slučaju proglašenja žalosti, odgađaju se javne manifestacije zabavno-humorističkog karaktera za vrijeme trajanja žalosti.

Nacrt Zakona o proglašenju žalosti u KS-u bit će razmatran na sjednici Skupštine KS-a 24. aprila.