Usklađivanje penzija
52

Nacrt zakona o PIO-u prihvaćen i u Domu naroda Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je na jučerašnjoj sjednici prihvatio i Predstavnički dom tog parlamenta.

Ovaj zakon, za koji je naglašeno da je reformski, u proceduru je uputila Vlada FBiH, a izradilo ga je Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača delegatima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine penzija za one koji su otišli u penziju po novom zakonu o PIO.

Istakao je da je predviđeno da se redovno usklađivanje penzija vrši 15. aprila svake godine.

"Zakonom se ostavlja mogućnost vanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih penzija ako su pozitivni ekonomski pokazatelji", naglasio je Drljača.

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić je kazao da se radi o veoma bitnom, reformskom zakonu kojim će sigurno biti ukinuti nepravda.

"Sada imamo situaciju da su penzije veće od plaće. To se više ne smije dešavati. Ispravljene su i nepravde prema ženama šehida i poginulih boraca kojima će biti omogućeno da imaju penziju i kada djeca završe školovanje", rekao je Ćatić objašnjavajući što je Klub Bošnjaka dao podršku novom zakonu o PIO-u.

Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić, koji je bio gost sjednice, istakao je da će penzije, prema ovom nacrtu, a prema proračunima sindikata policije, biti za 30 posto manje policijskim službenicima.

"Molim premijera da nađe rješenje za naš problem, jer nama nije do radikalnih mjera, naučili smo da štitimo naše građane i sarađujemo", poručio je Hadžiabdić.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO-u, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, planirana su jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.