Zvonimir Kutleša
0

Nacrt zakona o državnoj imovini nije dobio podršku

FENA
Komisija za državnu imovinu Bosne i Hercegovine nije podržala Nacrt zakona o državnoj imovini koji je sačinio predsjedavajući ove komisije Zvonimir Kutleša.

Za Nacrt zakona glasalo je pet od 13 prisutnih članova Komisije.

Kako je nakon današnjeg sastanka Komisije z državnu državnu BiH imovinu istaknuo njen predsjedavajući Zvonimir Kutleša, ponuđeni Nacrt zakona bio je kompromis između različitih pristupa rješavanju pitanja državne imovine, međutim izostala je spremnost za odstupanje od ranije zauzetih stavova.

"Zapelo je" na članu 10. ponuđenog Nacrta zakona kojim je trebalo biti regulirano pitanje uknjižbe nakon sporazuma o raspodjeli državne imovine.

Naime, tim članom bilo je predviđeno da se sva imovina koja je predmet ovog zakona uknjiži na Bosnu i Hercegovinu, a da se za imovinu koja bi po sporazumu pripala nižim nivoima vlasti - entitetima, kantonima, Distriktu Brčko, gradovima i općinama, istovremeno, BiH briše kao vlasnik iz zemljišnih knjiga, te izvrši upis na niže nivoe vlasti.

Kutleša napominje kako njegov koncept nije dobio podršku, bez obzira na to što je tražio potporu lidera političkih stranaka, OHR-a i članova Komisije.

Po njegovim riječima, nije prošao ni njegov prijedlog da se ide s "polovičnim" rješenjem prema Vijeću ministara BiH kako bi ono razmotrilo najsporniji član 10., odnosno rezerve koje su članovi Komisije iskazali u vezi s tom odredbom.

Kutleša navodi kako će Komisija nastaviti raditi po Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, kao i na rješavanju pojedinačnih zahtjeva za izuzeće od zabrane.

Komisija za državnu imovinu BiH je i na današnjoj sjednici donijela odluku o izuzimanju od zabrane raspolaganja na temelju dva zahtjeva i to - Službe za zajedničke poslove Vlade Federacije BiH i Foto-studija iz Banjaluke.

Inače, Komisija je zaprimila više od 100 zahtjeva za izuzeće od zabrane raspolaganja državnom imovinom.

Komisija danas nije razmatrala uputstvo za izradu popisa državne imovine, iako je u vezi stim predočen jedan prijedlog u pisanom obliku o kojem će, najvjerovatnije, biti riječi na narednom sastanku.