BiH
126

Nacrt zakona o boračkim udruženjima iduće sedmice pred parlamentarcima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nacrt federalnog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je cilj da se tačno zna koja su to reprezentativna udruženja boračke populacije, razmatrat će iduće sedmice Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Predlagač je poslanik Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović čiji je tekst dobio pozitivno mišljenje od Federalne vlade.

Osmanović je danas izjavio za Fenu da njegov zakon, osim što uvodi kategoriju udruženja od posebnog značaja za Federaciju, propisuje uvjete za sticanje tog statusa, način i postupak registracije i propisuje dokumentaciju koju treba priložiti.

Udruženje koje okuplja najmanje 51 posto članova iz kategorije na koju se odnosi steći će status asocijacije od posebnog društvenog značaja. To znači da će od nekoliko udruženja ratnih vojnih invalida, naprimjer, reprezentativno biti ono s najmanje 51 posto članstva iz ove kategorije, pojašnjava Osmanović.

Podsjećajući da je njegov tekst tek u nacrtu, najavljuje da će biti upućen u javnu raspravu.

Dodaje da je i stav boračkih kategorija s kojima je kontaktirao da treba urediti ovu oblast jer Federacija ima ogroman broj boračkih udruženja i samim tim je veliki pritisak u pogledu različitih zahtjeva.