SDP
0

"Nacrt budžeta HNK-a je prevarantski"

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Usvojeni Nacrt budžeta HNK-a za 2009. godinu predstavlja "prevarantski", a ne budžet za "preživljavanje" kako ga premijer Srećko Boras voli nazvati u posljednje vrijeme, saopćeno je iz hercegovačko-neretvanskog Kantonalnog odbora SDP-a.

"Premijer već više puta javno konstatuje kako Kanton ima manjak od 30 posto prihoda u prva tri mjeseca, a potom Skupštini uputi nacrt koji je manji za 3 posto u odnosu na prošlogodišnji, pa se s pravom pitamo šta je cilj ovakve beskrupulozne finansijske prevare poslanika i korisnika budžeta.

Nacrt sam po sebi vrlo jasno pokazuje kako ova Vlada HNK vidi, ili bolje rečeno ne vidi vlastiti program za ublažavanje posljedica krize. U uslovima opšte recesije Vlada HNK-a u budžetu planira pomoć privredi u iznosu od 0.7 posto, a pomoć za proizvodnju hrane koju masovno uvozimo u iznosu od 0,8 posto ukupnog budžeta što je sramotno i za svaku osudu", stoji u saopćenju.

Iz ove stranke navode kako premijer mora shvatiti da nema moralne osnove za bilo kakav razgovor sa sindikatima, pa i o smanjenju plata, dok god ne smanji plate izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ukine ministarski dodatak od 30 posto na platu, rasproda novi vozni park, ukine troškove mobitela te zaustavi planirano zapošljavanje preko 100 novih uposlenika u administraciju koja je, kako su istakli, ionako prevelik teret za krhku privredu HNK-a.