Ulaganje u turizam
457

Nacionalni park "Una" planira izgraditi žičaru koja bi povezivala Kulen-Vakuf i tvrđavu Ostrovica

N. C.
Srednjovjekovni grad Ostrovica
Srednjovjekovni grad Ostrovica
Unsko-sanski kanton uskoro bi trebao dobiti žičaru koja će se nalaziti u sklopu JP Nacionalni par "Una", a povezivat će Kulen-Vakuf sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica.

Izgradnja žičare na ovom lokalitetu značajno bi doprinjela razvoju turizma i promociji kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Javni poziv za izradu idejnog projekta za izgradnju žičare u Nacionalnom park "Una" objavljen je 1. aprila na stranici Agencije za javne nabavke BiH, s naznačenim rokom za prijem ponuda za učešće do 28. april 2021. godine.

Izgradnja žičare u planu već nekoliko godina, ali zbog nedostatka novca nije mogla biti realizovana. S obzirom na nedostatak sredstava planirana je sanacija postojećih puteva. Međutim, na kraju je zaključeno da je izgradnja žičare u sklopu Nacionalnog parka "Una" najbolje rješenje.

"JP Nacionalni Park Una d.o.o. Bihać je sagledalo sve prikupljene parametre, te pregledalo imovinsko-pravne odnose u programu rješavanja problema vezanih uz urbanu obnovu povezivanje i poboljšanje učinkovitosti i kvalitete usluga turističke ponude na ovom području, te se odlučila na moderan i učinkovit način povezati ova dva vrijedna lokaliteta", navodi se u tenderskoj dokumentaciji, piše Akta.

Prema dokumentaciji kabine mogu imati najrazličitije oblike ovisno o potrebama, pravokutni, kvadratni ili čak zaobljeni na vrhu. Nakon izrade idejnog projekta pristupit će se izradi glavnog projekta.

Nacionalni park "Una" jedan je od četiri parka u našoj zemlji. Obuhvata područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno do Drvarskog polja, te međuprostor između ove dvije rijeke. Park "Una" je jedinstveno prirodno okruženje, oaza mira i idealno mjesto za ljubitelje prirode.