BiH
1.7k

Nacionalni park Una: Biser prirode koji ostavlja bez daha

Piše: E. Gorinjac
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ako vas put ovog ljeta nanese u Krajinu ono što obavezno morate posjetiti je Nacionalni park Una, a i ukoliko niste planirali putovati u taj dio BiH, nakon ovih fotografija Štrbačkog buka, jedne od najatraktivnijih lokacija na Uni, sigurni smo da ćete poželjeti posjetiti ovo mjesto.

Nacionalni park Una prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom rijeke Unac, desne pritoke Une sve do rječice Krke na zapadu. Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe. Jedna ili jedina, kako bi u prijevodu bilo značenje imena ove rijeke koja spada među najčistije na svijetu, će vas ostaviti bez daha.

Posjetili smo Štrbački buk prošle sedmice, vodopad na Uni visok 24 metra. Divlja priroda uz vješto uređene staze i mobilijar pored rijeke pružaju nevjerovatan ugođaj za odmor od svakodnevnih obaveza. Ukoliko se zaputite na ovu lokaciju trebat će vam oko 45 minuta vožnje od centra Bihaća do prelijepog izletišta. No, najbolje će biti da se za sve obratite upravi Nacionalnog parka Una čije je sjedište u centru grada.

Rafting, ribolov i prelijepa priroda

Na atraktivnoj lokaciji Štrbačkog buka postoje i stroga pravila kojih se morate pridržavati, a sve u cilju očuvanja prirodnih ljepota tog područja. Primjera radi, ukoliko konzumirate cigarete dobro pazite gdje i kako bacate opuške da ne bi zapalili šumu. Na to će vas upozoriti i znakovi koji se nalaze svuda uokolo. U slučaju paljenja šume i drvenih staza, ovo područje bi pretrpjelo ogromnu štetu. Također, dozvoljeno je i roštiljanje u piknik prostoru, ali roštilj mora biti podignut od zemlje. Možete ponijeti svoj, samo je bitno da vatru ne ložite neposredno na zemlji, objašnjava glavni nadzornik u Nacionalnom parku Senad Tutić.

"U blizini se nalazi nekoliko pješačkih staza. U određenim dijelovima Nacionalnog parka Una je dozvoljen i ribolov, a to su područja Kulen Vakufa i Martin Broda. Također, u Nacionalnom parku, ali i na samoj rijeci Uni je moguć rafting", navodi neke od mogućnosti koje vam pruža Nacionalni park.

Turisti koji posjećuju ovo mjesto dolaze iz svih krajeva svijeta, ali većina je iz evropskih zemalja. Neki su dolazili i više puta.

Ante Marjanović, bivši predsjednik Nadzornog odbora Nacionalnog parka Una, podsjeća da je ovo područje nacionalnim parkom proglasio Federalni parlament 2008. godine. U početku je Javno preduzeće NP Una finansirala Vlada FBiH kroz budžet Ministarstva okoliša i turizma, a to je na godišnjem nivou iznosilo 500.000 KM. Ovaj novac je poslužio da se uradi mnogo toga.

"Situacija se promijenila i sad nas finansiraju i Vlada Unsko-sanskog kantona i Općina Bihać, na čijem području se praktično nalazi cjelokupan Nacionalni park. Naravno, imamo i dio vlastitih sredstava od naplate posjeta", kazao je Marjanović za Klix.ba.

Dvije najatraktivnije posjetilačke zone su lokacije Štrbački buk-Lohovo i Martin Brod, mada nećete pogriješiti ako odlučite posjetiti bilo koji dio gdje protiče rijeka Una, i izvan područja Nacionalnog parka.

U saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i uz sredstva Svjetske banke uređene su šetnice, a preduzeće Nacionalni park Una sarađuje i sa Zadarskom županijom koja graniči sa BiH u tom predjelu.

"Naravno, potrebno je još mnogo toga uraditi. Ljudima morate ponuditi neki sadržaj. Tokom ljeta postavimo tu pokretni bife tako da posjetitelji mogu kupiti osvježavajuće napitke. Ponekad ljudi dođu u prirodu i ne budu spremni, neki očekuju da smo mi Plitvice. Nismo, mi smo drugačiji i ne nastojimo se takmičiti sa Plitvicama", kaže Marjanović.

On ističe da je u Nacionalnom parku Una ostalo još mnogo posla za napraviti, kao što je izgradnja boljeg puta do Štrbačkog buka, ali i to bi trebalo biti ubrzo završeno.

Prošle godine došlo oko 30.000 posjetitelja

"Prošle godine smo imali nekih 30.000 posjetitelja po raznim osnovama. Konstantno se nešto radi na uređenju, to je jedan proces koji nema kraja", dodaje Marjanović.

U blizini atraktivnog Štrbačkog buka dozvoljena je i gradnja smještajnih objekata za turiste, ali s tim se neće pretjerivati. Marjanović kaže kako je Zakon o Nacionalnom parku Una fleksibilan kada je u pitanju njegovo uređenje, ali da se prije svega mora poštovati mišljenje struke u budućim planovima.

"Vidite onu tamo porušenu kuću? Recimo dozvoljeno bi je bilo obnoviti i pretvoriti u smještaj za turiste kada bi imali novaca za to. Sada je u proceduri donošenje prostornog plana područja od posebnih obilježja, a to je dokument koji bi trebao definirati ono što je dozvoljeno na području Nacionalnog parka koji je inače veličine skoro 200 kvadratnih kilometara", objašnjava Marjanović.

Posjetitelji koji žele provesti neko vrijeme na ovoj lokaciji mogu kampovati na za to predviđenim mjestima. U naseljenim mjestima na teritoriji Nacionalnog parka također je moguće odsjesti u privatnim kućama, odnosno njihovim pansionima. Čak i u dvorištima koja su pripremljena za to turisti mogu postaviti šatore.

"Mi nemamo namjeru praviti ogromne hotele s pet zvjezdica i slično, ali sve ono što se uklapa u ambijent, a tiče se smještaja, nastojat ćemo priuštiti posjetiteljima. Također, ako struka kaže da se negdje ne može graditi, onda će se to ispoštovati", kaže naš sagovornik.

Nacionalni park Una zasigurno će u budućnosti biti veoma posjećen, a i sam grad Bihać koji tokom ljetnih mjeseci nudi bogat kulturni sadržaj, uključujući nekoliko festivala. Rafting na Uni je već nadaleko poznat, pa vam ne preostaje ništa drugo nego da se zaputite u ovoj dio naše domovine.