Brojni gosti
0

Nacionalni dan Irana obilježen u Sarajevu uz veliko prisustvo visokih zvanica

A. P.
Proslava Nacionalnog dana Islamske Republike Iran i 41. godišnjice pobjede Islamske revolucije je, uz veliko prisustvo političkih, kulturnih, vjerskih i privrednih ličnosti i ambasadora te predstavnika diplomatskih predstavništava u Bosni i Hercegovini, održana na posebnoj svečanosti u sarajevskom hotelu Bristol.

Na ovoj svečanosti, koja je održana sinoć u hotelu Bristol u Sarajevu, bili su prisutni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i lider SDA Bakir Izetbegović, , Sifet Podžić,ministar odbrane BiH, predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH Safet Softić, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, brigadni general Trišak, zapovjednik Eufora, i njegovi zamjenici i brojni drugi gosti koji su ambasadoru Irana čestitali Nacionalni dan ove zemlje.

Potpredsjednici RS, nekoliko zastupnika državnog i federalnog parlamenta, predsjednik Sabora i glasnogovornik Islamske zajednice u BiH, predstavnici Katoličke crkve, na desetine ambasadora i diplomata, poput ambasadora Vatikana, Nizozemske, Katara, Belgije, Austrije, Rusije, Španije, Italije, Turske, Malezije, Indonezije, Kuvajta, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Bugarske i Japana te otpravnika poslova raznih zemalja i predstavnika međunarodnih organizacija u BiH, predstavnika VTK BiH, MDD Merhamet, Udruženja Majke Srebrenice, Udruženja prijateljstva BiH i Irana, Udruženja za zaštitu tekovina rata, šef i profesori Katedre za perzijski jezik, nekoliko generala iz perioda odbrane BiH kao i deseci intelektualaca, umjetnika i privrednika su također, bili prisutni na ovoj ceremoniji.

Mahmoud Heidari, ambasador Irana u BiH, nakon emitovanja himni BiH i Irana, prisutnima je uputio izraze dobrodošlice i rekao: "Na današnji dan, prije 41 godinu, pobijedila je jedna od najnarodnijih revolucija dvadesetog stoljeća koja je uspjela ukloniti monarhistički režim ovisan o strancima s iranske političke scene i iranskom društvu donijeti sistem zasnovan na vjerskoj demokratiji. Iranska nacija je ponosna što je u posljednjih 41 godinu dokazala da tamo gdje su prisutni pregovori utemeljeni na međusobnom poštovanju i časnom sporazumu, uvijek poštuje ugovore i u potpunosti je predana svim obavezama proisteklim iz njih, da će tamo gdje se suoči s maksimalnim okrutnim pritiskom, maksimalnim otporom nanijeti neviđeni poraz kreatorima ekonomskog terorizma, i da će tamo gdje bude izložena tlačenju i agresiji, neviđenom hrabrošću i odlučnošću uništiti neprijateljsku bazu, dajući nezaboravnu lekciju agresorima zločincima".

Ambasador Irana je, podsjetivši na poziciju i ulogu šehida general-pukovnika Suleimanija u sudbonosnoj i učinkovitoj borbi protiv terorizma, kazao: "Iranska nacija ove godine 41. godišnjicu Islamske revolucije obilježava u trenutku dok odaje počast jednoj od svojih nacionalnih legendi, dakle šehidu general-pukovniku Qasimu Suleimaniju, koji je ubijen u zločinačkoj operaciji izvedenoj od strane glavnog sponzora i kreatora terorističkih grupa".

"General-pukovnik Suleimani je bio veliki čovjek kojem ne samo iranska nacija i narodi Bliskog istoka, već i stanovnici Evrope i mnogih drugih dijelova svijeta duguju za dio svoje sadašnje sigurnosti i oslobađanje od prijetnji terorista IDIL-a", dodao je.

Heidari je podsjetio na prijateljske odnose Irana i BiH.

"IR Iran se ponosi što je bila među prvim zemljama koje su odmah priznale nezavisnost BiH i što je u svje tlu mnogih povijesnih sličnosti naroda dvije zemlje uložila napore na uspostavi i proširenju dobrih odnosa sa ovom zemljom", istakao je.

Ambasador Irana je dodao: "Podržavanje nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i iskrenog suživota svih stanovnika prekrasne zemlje BiH jeste nepromjenjiva pozicija Irana i drago nam je što su dobri bilateralni odnosi tokom svih posljednjih godina, uključujući razdoblje misije moje malenkosti, imali odgovarajuću mobilnost i dinamičnost na svim političkim, privrednim i kulturnim poljima".