BiH
0

Nacionalna biblioteka Austrije pomoći će obnovu Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

FENA
U organizaciji austrijske ambasade u Sarajevu, u Beču su boravili dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Nevenka Hajdarović, voditeljica Centra za ISBN i ISMN BiH.

Posjetili su Nacionalnu biblioteku Austrije, austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova (Sekciju za kulturu), Ministarstvo za obrazovanje, nauku i kulturu, Univerzitetsku biblioteku, Institut za istočnu i jugoistočnu Evropu, Slavističku biblioteku.

Postignut je dogovor o razmjeni bibliotečkih stručnjaka, razmjeni građe, izradi zajedničkih projekata, zaštiti i digitalizaciji građe u okviru projekta Koordinacija digitalizacije u Evropi.

Direktorica Nacionalne biblioteke Austrije dr. Johanna Rachinger u razgovoru je posebno istakla značaj organiziranog pristupa rekonstrukciji uništene građe NUBiH i zgrade Vijećnice, simbola kulturno-historijskog naslijeđa BiH, te izrazila svoju spremnost da pomogne na tom planu.

Značajan doprinos ostvarivanju uspješne kulturne saradnje s Austrijom ima Austrijska čitaonica koja djeluje u okviru NUBBiH i koja posjeduje najznačajnija djela austrijskih autora iz raznih oblasti (više od 5.000 knjiga), dostupnih širokom krugu korisnika.