Valentin Inzko
0

"Nacionalizacija Tužilaštva i Suda BiH krajnji cilj"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Tužilaštvo i Sud BiH su ključne državne institucije koje mogu doprinijeti uspostavi vladavina prava u BiH i zato je međunarodna zajednica uložila u njih oko 45 miliona eura, rekao je danas u sjedištu OHR-a u Sarajevu visoki predstavnik Valentin Inzko govoreći na otvaranju međunarodne konferenciji čiji je cilj razmotriti načine jačanja rada pravosudnih institucija u BiH.

Za Inzka je današnji sastanak potvrda podrške međunarodne zajednice Tužilaštvu i Sudu BiH i nada se da će međunarodna zajednica moći ispuniti zahtjeve ovih institucija, posebno u vezi s njihovim finansiranjem.

Svi su uvjereni da je "nacionalnizacija" Tužilaštva BiH i Suda BiH krajnji cilj, što se vidi i iz odluke visokog predstavnika od 14. decembra, ali će to zahtijevati političku podršku domaćih političara, naglasio je visoki predstavnik.

Inzko je, međutim, izrazio zabrinutost zbog posljednjeg odbacivanja budžeta na državnom nivou zbog posljedica koje bi to moglo imati na rad Tužilaštva i Suda BiH.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso nije željela komentirati odluku visokog predstavnika vezano za ostanak stranih tužilaca i sudija, ali je ukazala na kontinuirane pokušaje da se dovede u pitanje potreba za postojanjem Suda BiH.

I ona ovaj sastanak vidi kao izraz podrške međunarodne zajednice, posebno što Sud BiH nije popunjen u skladu s potrebama, niti je riješeno njegovo finansiranje.

Naglasivši da bi bez odluke visokog predstavnika Sud BiH morao raditi sa znatno manjim kapacitetima, Kreso je navela da su domaćim institucijama upućena brojna obraćanja u vezi sa zamjenom stranih sudija i tranzicijom Suda BiH, "ali nas nisu htjeli čuti".

"Neka političari ne prebacuju loptu Sudu BiH kada snose isključivu odgovornost za ostanak međunarodnih tužilaca i sudija", kazala je ona.

Istaknula je kako niko ne bi bio sretniji od domaćih tužilaca i sudija da dođe do zamjene stranih kolega, ali "izbor nisu ostavili političari, i to upravo oni koji su se najviše suprotstavljali međunarodnim sudijama i tužiocima i koji su najviše kritizirali odluku visokog predstavnika".

Kreso je, između ostalog, predložila da se Sud BiH uvrsti u Ustav BiH kako se njegova opstojnost više ne bi dovodila u pitanje.

Odluka visokog predstavnika o produženju mandata stranim tužiocima i sudijama je pozitivan korak u procesu uspostave vladavine prava u BiH, te gonjenju počinilaca optuženih za ratni zločin i organizirani kriminal, smatra glavni tužilac BiH Miodrag Barašin.

Njemu je, međutim, žao što strani tužioci nisu ostali u tom svojstvu i u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, korupciju i terorizam.

Domaći tužioci mogu raditi i na najtežim predmetima, ali je angažman stranaca potreban zbog njihovog iskustva i stručnosti, kazao je Barašin.

On smanjenje budžeta za Sud i Tužilaštvo BiH u 2009. te otezanje sa usvajanjem budžeta za 2010. godinu vidi kao sredstvo političkog pritiska na ove institucije te u tom kontekstu smatra dobrom odluku visokog predstavnika o produženju mandata.