Nije se dvoumio
387

Načelnik Vogošće Edin Smajić prihvata mandat u Parlamentu FBiH, izbori u januaru

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Načelnik Vogošće Edin Smajić (SDA) je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji će, kako je potvrdio za Klix.ba, i prihvatiti.

Na Općim izborima ove godine dobio je 8.856 glasova birača u svojoj izbornoj jedinici i osvojio direktni mandat u federalnom parlamentu.

Smajić ističe da je njegova namjera za kandidovanjem na izborima bila iskrena i da nema sumnje u prihvatanje mandata.

"Onog trenutka kad sam prihvatio da budem kandidovan, prihvatio sam i to da ako dobijem povjerenje i mandat, ja ću ga i uzeti", rekao je on.

S obzirom na to da odlazi u parlamentarne klupe, Vogošću sada očekuju prijevremeni izbori za načelnika, a Smajić vjeruje da će novi gradonačelnik biti izabran u januaru sljedeće godine.

Procedura je takva da prvo CIK treba dostaviti zvanične obrasce Smajiću kako bi potvrdio da prihvata mandat nakon čega će općinsko vijeće birati kandidate za vršioca dužnosti načelnika. To bi trebalo biti završeno u novembru. Zatim CIK donosi odluku o raspisivanju izbora za novog gradonačelnika.

Smajić vjeruje da će izbori biti provedeni u januaru, a sudeći po ranijim iskustvima i s obzirom na to da je sam izabran na isti način.

Smajić nije jedini među načelnicima i gradonačelnicima u FBiH koji su se u polovini aktuelnih mandata kandidovali na Općim izborima u Bosni i Hercegovini, međutim mnogi od njih kandidovani su kako bi bili mamac za birače.

Osim Smajića, dobijeni mandat na ovim izborima prihvatili su i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (SDP) koji nakon 22 godine odlazi u državni parlament te Bihaća Šuhret Fazlić (POMAK) koji će u kantonalne skupštinske klupe.

Mnogi se još nisu izjasnili javno da li će preuzeti mandate, a među njima je gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović (NiP) koji je izabran za državnog parlamentarca; Đemal Memagić (SDA), načelnik Olova koji je izabran za entitetskog parlamentarca; gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP) koji je izabran za poslanika u entitetskoj skupštini te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP), izabrana za zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo.

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) je također izabran u Skupštinu KS, ali je jasno da on ne planira biti kantonalni zastupnik, međutim moguće ja da bude novi premijer Kantona Sarajevo. Efendić je i na Općim izborima 2018. izabran za kantonalnog zastupnika, ali ni tada nije prihvatio funkciju.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izabran za kantonalnog zastupnika, no on je već rekao da ne planira napustiti poziciju.