Jasmin Imamović
0

Načelnik Tuzle održat će predavanje na Harvardu

FENA
Na poziv Harvard University’s Kokkalis Programa za jugoistočnu i istočno-centralnu Europu tuzlanski načelnik Jasmin Imamović sutra će održati predavanje o svom iskustvu u vođenju multietničkog grada.

Osnovan 1997., Kokkalis program je složena mreža edukativnih, istraživačkih i dalekosežnih aktivnosti, koja teži poboljšanju kvaliteta demokracije i institucionalne vitalnosti u jugoistočnoj Europi i susjednim regijama, približavajući studente i stručnjake za državne politike i trenirajući pojedince za državno vodstvo.

Do sada su na Kokkalis programu predavači bili i predsjednik Vlade Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Boris Tadić, načelnik Tirane Edi Rama i nobelovci Orhan Pamuk i Shirin Ebadi.

Programom je predviđeno da načelnik Imamović danas bude gost "Vijesti u podne" na bostonskom Nacionalnom javnom radiju. Sutra će uslijediti susret s pomoćnikom direktora Programa za inovacije u upravi USA na Ash Institutu Christinom Marchand i Caitlin Steirma, pomoćncom direktora programa Stephena Goldsmita.

Program za inovacije dodjeljuje prestižne nagrade najuspješnijim, najkreativnijim i najinovativnijim državnim službenicima u USA. "Ash Institut promovira i jača demokraciju u cijelom svijetu i ima globalnu mrežu suradnika te program stipendija i nagrada za pomoć ključnim pitanjima demokratske prakse i efikasne uprave u svijetu.

U protokolarnom dijelu programa predviđen je i susret s ceremonijalmajstorom Univerziteta Harvard Jacqueline O’Neill, u čijem će prisustvu biti i svečano potpisivanje Zlatne knjige Univerziteta.

Predavanje načelnika Imamovića, radnog naslova "Vođena tolerancijom, Tuzla ide ispred", zakazano je za 16 sati.

Nakon Bostona, Imamović putuje u Washington, DC gdje će na poziv (WB) Svjetske banke u sjedištu ove institucije također održati predavanje. Ovaj put tema je transformacija Tuzle od industrijskog grada u kulturno-turistički centar.

Naime, stručnjaci u WB-a koji se bave kulturnom baštinom, turizmom i urbanizmom uopće, iskazali su želju, nakon što su se upoznali sa rezultatima rada načelnika Imamovića, da se susretnu s njim, razmijene iskustva i da što više saznaju o njegovoj uspješnoj strategiji koju primjenjuje u razvoju svog grada.