Razočaran u stranku
84

Načelnik Srebrenika nakon što je isključen iz SDA: Nisam želio upošljavati podobne

Piše: M. N.
Nihad Omerović, načelnik Srebrenika (Foto: E. M./Klix.ba)
Nihad Omerović, načelnik Srebrenika (Foto: E. M./Klix.ba)
Nakon što je načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović isključen iz stranke SDA kazao je kako je od ove stranke ostalo samo ime, a da se njena politika svela na ostvarivanje uskogrudnih ličnih ciljeva podobnika i užih članova porodice, te da u takvoj nije mogao raditi.

Omerović je rekao kako unutarnja borba u SDA traje najmanje dvije godine, a da ovo nije bio prvi korak u njegovoj borbi protiv anarhije i krajnjeg centralizma koji je vladao unutar ove stranke.

"Riječ je bilo o nekim najnižim ciljevima uske grupe unutar stranke čija se politika svodila samo na ostvarivanje uskogrudnih ličnih ciljeva sebe, svojih podobnika i užih članova svoje porodice. Odmah po dolasku na ovu poziciju ja sam se suprotstavio takvoj politici i nisam htio da je sprovodim, i od tada su počeli problemi. Oni su kulminirali. Ja sam htio izaći iz ovakve SDA, od koje je ostao samo naziv i unutar toga ništa više", kazao je Omerović.

Obraćajući se općinskom vijeću kazao je da se definitivno ne može djelovati unutar takve SDA, da istupa iz nje i da nastupa kao nezavisni načelnik ne pripadajući trenutno niti jednoj političkoj opciji. Očekuje da će od njega zatražiti da podnese ostavku na ovu poziciju, ali ne planira to učiniti ukoliko građani koji su ga izabrali to ne budu tražili od njega.

"Napominjem da sam u odnosu na SDA na istim izborima imao duplo veći broj glasova tako da su meni građani dali mandat i uvijek ću rado biti spreman i na referendum da se isti pokrene i da vidimo raspoloženje građana. Oni su ti koji biraju, daju povjerenje i kojima polažemo račune. Spreman sam otići s ove pozicije, ali kada to građani kažu. Ja kao čovjek jedino mogu biti poražen ukoliko pokleknem pred pritiscima i interesima uskointeresne grupe, budem sprovodio njihovu destruktivnu politiku i upošljavao podobne i rodbinske kadrove, ali to neću nikada učiniti. Svaki čovjek je vlasnik i svog poraza i svoje pobjede", zaključio je Omerović.

Podsjetimo, Klix.ba je pisao o tome da je Omerović podnio ostavke na funkcije u SDA još u maju ove godine, a SDA Srebrenik je donijela odluku o isključenju tek sada. Na održanoj sjednici je donijeli su odluku da se pored Omerovića iz stranke isključe i Nermin Jašarević, Imšir Škahić, Safet Omerović, Midhat Mujčinović i Zaim Djedović jer, kako je stranka saopćila, spomenuta šestorka nije slijedila principe djelovanja ovog političkog subjekta.

Omerovića su optužili da je radio na rušenju SDA u Srebreniku, te da je s ostalima na posljednjim izborima radio za druge stranke što je utjecalo na izborni rezultat.