Centar Against Mines
44

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić podržao kampanju "Zajedno protiv mina"

Klix.ba
Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) pokrenuo je kampanju "Zajedno protiv mina" povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina. Kampanji se pridružila i Federalna uprava civilne zaštite, kako je saopćeno, s ciljem podizanja globalne svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Tim povodom su članovi deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite zajedno sa direktorom Fahrudinom Solakom posjetili Općinu Centar gdje ih je ugostio načelnik Nedžad Ajnadžić.

"Općina Centar kao i Općinsko vijeće podržava akciju 'Zajedno protiv mina' koju provodi Federalna uprava civilne zaštite, koja ima za cilj Bosnu i Hercegovinu bez mina. Sa ponosom mogu istaknuti da je područje ove lokalne zajednice, zahvaljujući velikim naporima, od 2003. godine čisto od mina", kazao je načelnik Ajnadžić, saopćeno je iz Općine Centar.

Dodao je da oni priželjkuju da područje cijele države BiH bude bez mina, što znači sretniju budućnost i bolji privredni i poljoprivredni razvoj.

"Konkretan doprinos ove lokalne zajednice u deminiranju je činjenica da smo raspisali tendersku proceduru za nabavku najsavremenijeg detektora za mine sa dva senzora kojeg ćemo ustupiti na korištenje Federalnoj upravi civilne zaštite za njihovu uspješniju borbu protiv mina", istakao je Ajnadžić.

Bosna i Hercegovina je jedna od 60 zemalja i teritorija gdje postoje opasnosti od zaostalih mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Fahrudin Solak kazao je da ovo predstavlja nastavak podrške Općine Centar u akcijama deminiranja.

"U Bosni i Hercegovini mine zaostale iz proteklog rata i dalje izazivaju nesreće. Stoga želimo da povećamo svijest ljudi na opasnosti od mina. U ovoj akciji su nam se pridružile mnogobrojne poznate javne i političke ličnosti. Zahvaljujem se načelniku Ajnadžiću i Općini Centar na dosadašnjoj podršci koju su pružili Federalnoj upravi civilne zaštite", naglasio je Solak.