Za umjetničke sekcije
58

Načelnik Novog Sarajeva predao vrijednu opremu Dječijoj kući

FENA
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas je Dječijoj kući predao opremu namijenjene za likovnu, muzičku, foto i baletsku sekciju.

Za potrebe likovne sekcije, između ostalog, nabavljena je peć za keramiku i grafička presa, dok je za muzičku sekciju nabavljeno više klavinova sa sjedalom, akustičnih gitara, flauta, harmonika, te bubnjevi.

Koldžo je istakao kako se radi o opremi za umjetničke sekcije u vrijednosti od oko 70.000 KM, te dodao da su u toku i pripremne aktivnosti za nabavku opreme za inovatorsku sekciju.

"Radi se o posebnoj tehničkoj opremi za mehatroniku i robotiku, koja će služiti da se polaznici inovatorske sekcije upoznaju sa disciplinama proizvodnje, strojarstva, električnog inženjeringa i elektronike, a za koju smo izdvojili 40.000 KM", kazao je načelnik Koldžo.

Za potrebe baletske sekcije nabavljene su nove strunjače, švedske ljestve i mobilne baletne prečke, dok je za foto sekciju nabavljen profesionalni fotoaparat.

Zorica Miličević, direktorica Međunarodnog centra za djecu i omladinu i Dječije kuće, istakla je da kako je u martu ove godine otvorena Dječija kuća dio aktivnosti za najmlađe posjetioce preusmjeren je iz Međunarodnog centra u ovaj objekat.

Najposjećenije sekcije su one koje se realizuju u okviru projekta "Vanškolske aktivnosti Općine Novo Sarajevo", zatim inovatorska sekcija koju vode nastavnici novosarajevskih osnovnih škola, te pop-rock škola gitare.

"Dječija kuća ima i najsavremeniju kino salu i pozornicu za predstave, a tokom Sarajevo Film Festivala i malog MESS-a ovdje su održane brojne premijere i projekcije, tako da je za deset mjeseci od kako je otvorena Dječija kuća kroz radionice, sekcije i ostale sadržaje prošlo više od 6.000 posjetilaca" ,istakla je Miličević.

Dječija kuća otvorena je svakim radnim danom od 8 do 22 sata, te subotom od 9 do 19 sati, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.