BiH
0

Načelnik Jerkić osudio način hapšenja dužnosnika HNK-a

FENA
Načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić osudio je danas način na koji su uhapšeni predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Miroslav Ćorić, ministar unutarnjih poslova Tomislav Martinović i v. d. komesara Dragan Brkić.

"Ne sporimo nadležnim organima pravo na zakonsku primjenu svih propisa, pa i da se neki osumnjičeni, s pravom ili ne, za ova ili ona djela privedu licu pravde, ali nas boli način na koji se uhićuju naši čelnici, a što se ne događa prvi put. Kao na razbojnike na njih su izašli s dugim cijevima i na brutalan i ponižavajući način, stvarajući šok u članovima njihovih obitelji te ih lišili slobode", kazao je načelnik Jerkić tijekom svečane sjednice Općinskog vijeća koja je održana u povodu obilježavanja Dana općine Čitluk.

Također, on je dodao da je unatoč takvim neljudskim postupcima potrebno ustrajati na putu da se od BiH stvori moderna, europska država u kojoj će svi njezini narodi biti jednakopravni, te u kojoj će svim njezinim građanima biti zajamčena sva ljudska prava.

"U konstelaciji sveukupnih odnosa kod nas i u svijetu, kada se donose sudbonosne odluke za europsku i svjetsku budućnost, danas je nama Hrvatima u BiH više nego ikada potrebno jedinstveno djelovanje na političkom planu, jer samo jedinstveni u stavu oko minimuma koji se zove jednakopravnost s druga dva naroda u BiH možemo izboriti ono što je drugima zajamčeno međunarodnim poveljama i konvencijama", kazao je Jerkić.

Govoreći o projektima koji su provedeni u općini Čitluk tijekom protekle godine Jerkić je kazao da je u spomenutom razdoblju započela provedba dva kapitalna projekta i to izgradnja Srednjoškolskog centra dr. fra Slavka Barbarića i izgradnja završnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za naselje Čitluk.

Jerkić je dodao kako se pored spomenutih projekata dosta radilo na poboljšanju cestovne infrastrukture, te kako je najznačajniji zahvat sanacija, proširenje i presvlačenje asfaltnog kolnika dionice R 424 Čitluk – Mostar, od Čitluka do granice s općinom Mostar.

Jerkić je istaknuo da se na području općine dosta ulagalo i u športsku infrastrukturu, pa je tako u prošloj godini završena atletska staza na stadionu Bare u Čitluku, a čijom izgradnjom je stadion dobio ljepši izgled.

Također, Jerkić je istaknuo kako na području općine Čitluk postoji i niz neriješenih pitanja na kojima se treba raditi, te kako je jedno od njih pitanje pristojbe od turizma.

"Nedostatak odgovarajuće legislative i regulative dovodi do apsurda da općina u kojoj se ostvaruju milijunska noćenja od toga nema gotovo nikakvu korist. Zato će zadaća biti i na našim predstavnicima u državnoj i federalnoj zakonodavnoj vlasti izboriti se za donošenje zakona kojima bi i ova problematika bila regulirana", kazao je Jerkić.

Prije svečane sjednice položeni su vijenci ispred Spomen križa za sve poginule hrvatske branitelje Brotnja, nakon čega je služena sveta misa zahvalnica.