Damir Šabanović
66

Načelnik Jablanice: Ne postoji naselje u kojem nismo imali problem, štete još zbrajamo

G. Š.
Damir Šabanović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dan nakon dramatičnih prizora koje su prekomjerne količine padavina uzrokovale pojavom poplava i pokretanjem klizišta u Jablanici zbrajanjem šteta pokazuje da nema mjesta u kojem se nije pojavi problem i nanio štete privatnim i javnim dobrima.

Da su posljedice nevremena koje je pogodilo ovaj hercegovački gradić ogromne uvjerila se naša ekipa prilikom posjete toj općini i mjestima koja su pogođena jučerašnjim nevremenom.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović koji sa svojim saradnicima od ranih jutarnjih sati neumorno obilazi mjesta u toj općini kako bi sagledao realno stanje nam prilikom susreta na mjestu gdje je jučer prekinuta putna komunikacija grada sa selom Doljani kaže kako se stanje stabilizira , ali da posjet bilo kojem mjestu do sada pokazuje kako su štete nastale na sve strane.

"Sve je ovo uzrokovala velika količina padavina koja od srijede nije prestajala padati do danas. Sve to dovelo je do prekida putne komunikacije prema Doljanima i prema Čivelju“, govori nam načelnik Šabanović na spornoj dionici puta prema Doljanima.

Tu doznajemo do radnika koji su neumorno jučer i tokom noći radili da bi osposobili put i selo Doljane povezali sa Jablanicom, kako su uklonili 60 kamiona zemlje koju su potoci nanijeli na taj cestovni pravac, te i dalje konstantno rade na održavanju ove važne saobraćajnice.

"Ne postoji naselje u kojem nismo imali problem, od prekida saobraćajnice, poplava, klizišta, uništenih automobila, krovova na privatnim i na pravnim objektima, nestanka električne energije, interneta, zamućene vode ...", kaže nam Načelnik Šabanović.

Ističe kako je rano još govoriti o štetama, koje su nastale, jer će se bez sumnje zbrajati danima, jer je kako navodi evidentno da su one ogromne.

Ističe kako je najvažnije sa su sve službe uspješno dogovorile ovom izazovu i da i dalje pomažu stanovništvu koje treba njihovu pomoć i da nije bilo ljudskih žrtava.