Susret s Imamovićem
18

Načelnik Hadžibajrić najavio da će Općina Stari Grad nastaviti podržavati Goražde

B. R.
Ernest Imamović i Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Općina Stari Grad Sarajevo)
Ernest Imamović i Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Općina Stari Grad Sarajevo)
Načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić (NES) je najavio nastavak podrške Goraždu.

"Općina Stari Grad Sarajevo je prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini, ali i šire, po odličnoj saradnji s drugim lokalnim zajednicama. Mi smo lideri u takvom povezivanju, ali i pružanju konkretne podrške. Goražde je herojski grad istočne Bosne i uvijek mogu računati na našu podršku", izjavio je Hadžibajrić tokom današnjeg susreta s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem (SDP).

Kako su saopćili iz Općine Stari Grad Sarajevo, sastanak je organizovan sa ciljem potpisivanja ugovora o sufinansiranju rekonstrukcije lokalnog puta Suhodol - Poratak - Zaimov Do u Goraždu, a odlukom Hadžibajrića Općina Stari Grad će izdvojiti 10.000 KM.

Današnji susret je bio prilika da Hadžibajrić i Imamović razgovaraju o stanju u lokalnim zajednicama, s naglaskom na podršku razvoju privrede.

Hadžibajrić je upoznao Imamovića s olakšicama i podrškom koju je Općina Stari Grad omogućila privrednicima tokom pandemije koronavirusa, a potom ga poveo i u obilazak uže starogradske jezgre.

"Ulice pune posjetilaca, otvorene radnje i kupci u njima su pokazatelj da su privrednici u Starom Gradu uspješno nastavili s poslovanjem. Kako su istakli mnogi od njih, podrška lokalne zajednice je od velikog je značaja", poručili su iz Općine Stari Grad.

Vlasnik radnje Dibek Hajrudin Burek Banča je načelnika Hadžibajrića i gradonačelnika Imamovića pozvao na tucanu kafu.

"Svi smo osjetili posljedice krize, ali nam je načelnik pomogao kad je bilo najteže i sada se nadamo oporavku i boljim vremenima". rekao je Burek.

I drugi privrednici sa Baščaršije su razgovarali danas s Hadžibajrićem i Imamovićem, koji su saslušali prijedloge i sugestije za unapređenje privrednog poslovanja.

Prema Imamovićevim riječima, ovo iskustvo će mu dobro doći te se zahvalio na tome.

"Ovo je primjer kako se radi iskustvom i dinamikom procesa koje je načelnik Hadžibajrić i ranije u susretima sa mnom pokazao. Ovo je inspiracija za moj dalji rad - da se od jedne lokalne zajednice može napraviti reprezentno mjesto za sve građane koji tu žive. Takvim primjerom ide i Goražde, gdje sve naše lokalne samouprave i Bosansko-podrinjski kanton žele raditi i zajedno sarađivati", kazao je Imamović.

Zahvalio je i za izdvojena sredstva za sanaciju puta Suhodol - Poratak - Zaimov do.

"Ovaj put je izuzetno značajan iz razloga što nosi veliku simboliku formiranja jednog bataljona najstarije brigade u Bosni i Hercegovini, na području Poratka. To je rodno mjesto Zaima Imamovića odakle je sve krenulo - akcije i odbrana cijele zemlje. Nadam se da će podrška načelnika Hadžibajrića utjecati i na druge da pokažu da se mogu raditi zajednički projekti između lokalnih zajednica", smatra Imamović.

U selu Poratak nalazi se i spomen-obilježje "Zaimov do" kao vječni spomen na legendarnog komandanta Zaima Imamovića te osnivanje i postrojavanje Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Hadžibajrić je naglasio da će Općina Stari Grad u skladu sa svojim mogućnostima i dalje pomagati građanima Goražda te najavio skoru posjetu ovom gradu, saopćili su iz Općine Stari Grad Sarajevo.