Spor oko projekta
82

Načelnik Goražda Muhamed Ramović: Neću dopustiti rušenje mosta Alije Izetbegovića

E. A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što se u turskom gradu Balıkesir na sjednici Upravnog odbora Unije općina i gradova turskog svijeta (TDBB) razgovaralo o obnovi kamenog mosta preko Drine u Goraždu, ovaj grad posjetio je i načelnik turske općine Šahinbej.

On je sa gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem razgovarao o projektu izgradnje mosta i gradskog trga. Podsjetimo da je zahvaljujući pomoći turskih općina u ovom gradu ranije sagrađen i Islamski kulturni centar, te da je od općina Kećioren i Šahinbej još prije nekoliko godina zatražena pomoć za projekat uređenja gradskog trga.

Sve donedavno to je podrazumjevalo rekonstrukciju gradskog trga, međutim ispostavilo se da su Turci spremni finasirati uređenje trga, a istovremeno graditi i kameni pješački most na Drini na mjestu sadašnjeg mosta Alije Izetbegovića.

Ramović je oštro reagovao zbog činjenice da ovaj projekat podrazumjeva rušenje mosta Alije Izetbegovića, a samim tim i simbola goraždanskog otpora takozvanog 'mosta ispod mosta' koji je sagrađen tokom agresije na grad kako bi stanovnici mogli bezbjedno prelaziti s jedne obale na drugu.

"Kada je upitanju uređenje našeg Trga branilaca, koje smo također planirali realizovati sa našim bratskim općinama Kećioren i Šahinbey, a oni su bili spremni finansirati rekonstrukciju, desio se novi momenat gdje su neki ljudi koji se pretvaraju da su prijatelji Goražda, jer evo vidimo da nam ometaju naše projekte, zaustavili projekat rekonstrukcije Trga, dok se ne završi izgradnja kamenog mosta na lokaciji sadašnjeg mosta Alija Izetbegović. Da bi se gradio kameni most potrebno je donijeti Zakon o restituciji, da se vrati vakuf, i zamislite sada koji je to proces. To je trenutno neizvodivo, jer su oni u saopćenju iznijeli da je potrebna ta vakufska imovina da bi se most gradio. Osim toga ovaj most je izgrađen u prošlom sistemu, on je u toku rata 1992. – 1995. simbol odbrane našeg grada, gdje imamo most ispod mosta, i mi nikada nećemo dozvoliti da se promijeni njegov naziv niti da se pomjera. Kada smo pokrenuli inicijativu o gradnji kamenog mosta moj prijedlog je bio da se gradi od Kayserija džamije prema Gun-Gor parku i OŠ Husein ef. Đozo. Mislim da nije problem ovaj prijedlog jer već imamo vakufsku imovinu koja se vezuje za instituciju vakufa Turske koja finasira taj projekat jer bi se on pomjerio 100 metara. Ja sam apsolutno protiv rušenja postojećeg mosta Alija Izetbegović, a ovaj bi novi most ako bi pristali da se gradi na lokaciji koju sam prethodno pomenuo, bio bi pješački most kojim bi se poboljšala turistička ponuda našeg grada", kazao je ovom prilikom Muhamed Ramović gradonačelnik Goražda.

On dodaje kako će u skorije vrijeme razgovarati sa predstavnicima Turske direkcija Vakufa , Turske razvojne agencije te zvaničnicima Unije općina i gradova turskog svijeta čiji je član i grad Goražde. Načelnik općine Šahinbey Mehmet Tahmazoglu koji je i počasni građanin Goražda ističe kako je i sam tek saznao za ove planove.

"Ovo pitanje je pod upravom Direkcije za vakufe Turske, pod upravom TIKA-e i TDBB čiji je član i Goražde. Moje mišljenje je da bi se trebali svi sastati i porazgovarati o mogućim rješenjima te iznijeti sve detalje i dogovoriti se kako taj projekat da izvedemo i uradimo onako kako je najbolje za Goražde. Uvjeren sam da ćemo za Goražde donijeti najbolju odluku. Kećioren, Šahinbey i Goražde su zajedno planirali izgradnju Trga u Goraždu i kada je nastao problem sa mostom pokušali smo da projekat s mostom spojimo sa projektom Trga i implementiramo ih zajedno. Kada se riješi pitanje mosta, samim tim će se riješiti i pitanje Trga, a uostalom možda zajedno implementiramo oba projekta. Samo želim da naglasim da mi nismo odustali od projekta izgradnje Trga u Goraždu. Svaki projekat koji će uljepšati Goražde mi ćemo podržati, jer mi Goražde mnogo volimo", izjavio je Mehmet Tahmazoglu načelnik Općine Sahinbey.