Neobična priča
29

Načelnik Bosanskog Grahova je profesionalni fudbalski golman i šampion u bacanju kamena s ramena

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Duško Radun ima 42 godine, načelnik je jedne od najnerazvijenijih općina u BiH Bosanskog Grahova, ali i aktivni fudbalski golman. On je po svemu drugačiji političar koji se znatno razlikuje od sredine koju već dvije godine pokušava poboljšati.

Kada smo dogovarali posjetu ekipe Klix.ba njegovoj općini, kazao nam je da je za medije slobodan uvijek, osim nedjeljom, jer je tada na utakmici.

U početku nam nije bilo jasno, ali kada smo tog kišnog novembarskog dana ušli u načelnički kabinet, shvatili smo u čemu je stvar. Na mjestima gdje drugi načelnici ističu nacionalna, stranačka i političku obilježja, ovaj pozitivni i vedri čovjek ima sportske trofeje i fudbalsku ikonografiju.

"Nekad sam igrao u Bačkoj Palanci, ona je sada superligaš i igra sa Zvezdom i Partizanom. Tamo sam bio četiri godine. Poslije toga sam se vratio u Prnjavor pošto su moji roditelji tamo bili u izbjeglištvu. Tu sam igrao godinu dana u Ljubiću kad su oni igrali Prvu ligu Republike Srpske. Potom sam se vratio u Grahovo, četiri naredne godine sam igrao za Finvest", rekao nam je Duško Radun.

Po gašenju Finvesta i osnivanju Borca iz Drvara, načelnik Bosanskog Grahova je bio jedan od rijetkih igrača koji nije želio igrati za novi klub.

"Nije to bilo zbog nekih nacionalnih ili političkih odnosa, već zbog toga što sam u tom trenutku imao dvoje male djece i nisam sebi mogao priuštiti da igram besplatno, ni za koga. Tada sam otišao u Rudar iz Prijedora i tako došao na vrata Premijer lige. Privatni, porodični problemi, brat koji je na hemodijalizi, odvojenost od roditelja, žene i djece, uslovili su da se vratim u Drvar i počnem braniti za Borac", priča nam svoju životnu i sportsku priču neobični čuvar mreže.

Kada je karijera došla u pitanje, dobio je poziv od bivšeg reprezentativca BiH Zvjezdana Misimovića.

"Misimović je finansirao klub iz sela odakle on potječe, Jablanice kod Gradiške, a ja sam postao nosilac te ekipe i kapiten. Imao sam neku privilegiju da se samo pojavljujem na utakmicama. Za tri godine u Misketovoj Jablanici smo od najnižeg ranga napredovali do Druge lige Republike Srpske. To je bio jedan lijep period, trenirao sam s Borcem, odlazio tamo na utakmice, bio dobro plaćen. U međuvremenu se u Drvaru ugasio Borac i ja preuzmem funkciju sekretara kluba. Bio sam i sekretar i golman te pokušavao s njima igrati i pobjeđivati, što je najbitnije u životu", kaže nam Duško Radun.

Načelnik Bosanskog Grahova se može pohvaliti i da nikada nigdje nije izgubio u disciplinama kamena s ramena i skoka udalj te ponosno pokazuje brojne pehare koji krase načelničku kancelariju.

"Od Kupresa, Streljanice, Ličkog višeboja, Tromeđe... Gdje god ima takmičenje u kamenu s ramena ja napuštam sve i prijavljujem se. Nikad još nisam izgubio", kazao nam je s ponosom načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun.

Načelnik koji je cijeli život u sportu sada ima više afiniteta da mladima u svojoj sredini ponudi takve sadržaje. Ponovo se pokreće fudbalski klub, otvaraju neke sekcije i ima živosti samo zbog zdravog sportskog pristupa vrhu općinske hijerarhije.