S trgom i mektebom
26

Načelnik Ajnadžić uručio urbanističku saglasnost za izgradnju džamije na Kromolju

Klix.ba
Na lokalitetu buduće džamije na Kromolju (preko puta objekta u Ulici Kromolj 104), Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić uručio je urbanističku saglasnost za izgradnju džamije na Kromolju predstavnicima Savjeta Mjesne zajednice "Betanija-Šip", koji su inicirali izgradnju vjerskog objekta.

Urbanističku saglasnost u ime Savjeta je preuzeo Bekir Šuško, u prisustvu predsjednika i člana građevinskog odbora Senada Bećirevića i Nusreta Dizdarevića.

"Predstavnici Općine Centar su ispunili obavezu koju su preuzeli oko izgradnje budućeg objekta džamije koja će, prema mom mišljenju, biti jedna od najljepših u gradu. Sada je na vama da pokrenete aktivnosti za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izdavanje građevinske dozvole, za šta imate godinu dana do isteka važenja urbanističke saglasnosti, ali siguran sam da ćete to uspjeti i prije završiti. Ukoliko dobijete građevinsku dozvolu tokom ljeta, ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović je ponudio pomoć potencijalnog investitora iz ove zemlje koji želi uložiti oko 400.000 eura za izgradnju ove džamije", objasnio je Ajnadžić.

Prema urbanističkoj saglasnosti koju je izdala Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, objekat buduće džamije, koji će biti izgrađen na pomenutoj lokaciji u skladu sa Regulacionim planom "Gradski park Betanija", zauzimat će površinu od 176 metara kvadratnih i imat će suteren, prizemlje i sprat.

Uz ovaj vjerski objekat planirana je izgradnja pratećih sadržaja: mekteb sa pomoćnim prostorom, abdesthana, servisni prostor, te trg ispred džamije. Projekat buduće džamije na Kromolju je uradio Projektantski biro "2B Design Atelier" d.o.o. Sarajevo.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom najavio neke planirane projekte koje Općina Centar želi da realizuje na ovom dijelu Mjesne zajednice "Betanija-Šip", a za većinu projekata planirana su sredstva u ovogodišnjem općinskom budžetu.

Među njima su igralište za najmlađe "Ciciban", nastavak projekta gasifikacije od naselja Kromolj do naselja Poljine i Nahorevo, izgradnja objekta za kulturno-sportska dešavanja, proširenje prisutnog puta od centra grada do ovog dijela općine...

Primopredaji urbanističke saglasnosti su prisustvovali i savjetnik za investicije Mustafa Resić, kao i pomoćnici načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove odnosno za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Alma Sadović i Damir Konjičanin.