BiH
22

Načelnik Ajnadžić obećao pomoć Općine Centar majkama Srebrenice i Žepe

Klix.ba
Predstavnice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe" su uputile pismeni zahtjev na adresu Općine Centar i načelnika Nedžada Ajnadžića za finansijsku pomoć u realizaciji nekoliko projekata ovog Udruženja.

Tim povodom je načelnik Ajnadžić u Općini Centar organizovao sastanak na kome su prisustvovale članice Udruženja Kada Hotić i Sabaheta Fejzić.

U razgovoru sa načelnikom Ajnadžićem gošće su obrazložile iz kojih razloga su uputile pomenuti zahtjev.

"Krajem jula ove godine članice našeg Udruženja žele prisustvovati izricanju presude pred Međunarodnim sudom u Hagu za tužbu koju smo pokrenule protiv Vlade Holandije i njihovog Ministarstva odbrane zbog genocida u Srebrenici. Također, Ambasada Saudijske Arabije u BiH je našem Udruženju poklonila zemljište i dvije devastirane kuće u Potočarima. Uspjeli smo obnoviti jednu kuću i pola druge, za šta moramo pronaći sredstva kako bismo izmirili troškove", objasnila je Hotić.

Načelnik Ajnadžić je naglasio kako se rado odazvao pozivu za podršku ovom Udruženju.

"Vrlo rado se odazivamo na pozive za podršku ovakvim projektima, pa ćemo stoga putem općinske Službe za obrazovanje, sport i kulturu prebaciti sredstva u iznosu od 4.000 KM za pokrivanje troškova puta članica Udruženja u Holandiju. Također možemo iz općinskog budžeta izdvojiti iznos od 10.000 KM za izmirivanje dijela troškova sanacije devastiranog objekta", objasnio je Ajnadžić.

Članice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe" su pokrenule projekat koji će biti realizovan 25. maja ove godine, a radi se o okupljanju studenata iz pet bh. gradova: Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća i Mostara. Tom prilikom osim druženja mladi će pomoći u uređenju nišana u Memorijalnom centru Potočari na kojima je potrebno čišćenje zbog višegodišnje izloženosti raznim vremenskim prilikama.

Nakon završetka ove akcije Udruženje će Memorijalnom centru Potočari donirati posebne aparate za održavanje.

Načelnik Ajnadžić je kazao da će se vrlo rado odazvati ovoj akciji koja će biti održana na mezarju Memorijalnog centra Potočari.