BiH
47

Načelnici u KS nakon hitnog sastanka: Nećemo dozvoliti da općine ostanu bez civilne zaštite

Piše: M. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Načelnici općina s područja Kantona Sarajevo oštro se protive Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, koji je inicirala Vlada FBiH. Ovim izmjenama bi bila ukinuta namjenska sredstva za civilnu zaštitu, što bi onemogućilo pružanje pomoći građanima u vrijeme prirodnih i drugih nepogoda.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić kazao je kako se niko nije konsultovao s načelnicima i gradonačelnicima u vezi s ovim izmjenama koje su poslate na usvajanje po hitnoj proceduri.

"Suština ovog prijedloga je podsijecanje grane na kojoj stoji struktura civilne zaštite koja treba dati odgovor kada se dešavaju posebne okolnosti, kada su ugroženi životi građana i njihova imovina. Tražimo da se održi hitan sastanak svih općinskih predstavnika, civilne zaštite na nivou kantona, premijera Elmedina Konakovića, direktora FUCZ i premijera Fadila Novalića. Ukoliko ovaj zakon prođe, bit će to 'magareća koža' koju će nositi Vlada FBiH. Nismo saglasni da ovo nosi naziv parafiskalni namet, jer odbrana od nesreće to nije", rekao je Ajnadžić nakon hitnog sastanka načelnika općina KS.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je kako je ovaj zakon "glupost" i da urušava kompletan sistem civilne zaštite jer neće imati mogućnost bilo šta raditi na terenu.

"U prošloj godini smo dali milion KM na potporne zidove te četiri klizišta koja su bila gorući problem u našoj općini. Sve je to riješeno. Sada čekamo specijalizovano vozilo za DVD Vratnik, a opremili smo i službu Doma zdravlja Stari Grad i stanicu policije u ulici Logavina", kazao je Hadžibajrić.

Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Naglasio je kako sredstva koja se izdvajaju od plata u FBiH za civilne zaštite nisu trošena na plate uposlenika općina već se ta sredstva nalaze na posebnom računu i koriste za poslove prevencije i zaštite građana i imovine. Na platu od 840 KM za civilnu zaštitu se izdvajaju 4 KM.

"Ukoliko dođe do ukidanja ovih sredstava tvrdim da se sve civilne zaštite mogu ugasiti u općinama. Nemam riječi kada je ovakav prijedlog zakona stavljen u proceduru", istakao je Hadžibajrić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je kako smo svjedoci toga kakvi problemi mogu nastati u jednom danu zbog poplava, a tu su i opasnosti od požara, zemljotresa, klizišta i drugih nepogoda. Lokalna zajednica, ističe, mora biti spremna da reaguje.

Semir Efendić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Otkako sam postao načelnik ne znam da je bio ijedan zakon sa nivoa FBiH koji nam je trebao olakšati rad, uglavnom smo se borili protiv besmislenih rješenja. Razlog je uzimanje kredita od MMF-a i sada sa svih strana kupe sve što je ostalo u FBiH. Pozivam ih da prestanu trošiti novac na iznajmljivanje prostora za svoje institucije jer na to troše više nego sve službe civilne zaštite u BiH. Imaju drugih izvora, a ne da upropaste važan proces zaštite i spašavanja u FBiH. Nadam se da će biti razumni i odustati od ovog prijedloga zakona. Krajnje je vrijeme da počnu razmišljati kako da se prestanu zaduživati i počnu raditi u interesu građana", kazao je Efendić.

Načelnici su kazali kako će nastaviti borbu protiv ovakvih izmjena zakona te se nadaju da će ipak Vlada FBiH imati razumijevanja i odustati od ovakvog zakona.

U prijedlogu izmjena ovog zakona kao razlog se navodi "smanjenje opterećenja za privredne subjekte, kao i stvaranje ambijenta za rast i razvoj ekonomskih aktivnosti u FBiH".