Prvi sastanak
3

FOTO / Načelnici četiri sarajevske općine razgovarali o ključnim pitanjima

Klix.ba
Zajednički sastanak načelnika četiri gradske općine grada Sarajeva održan je danas u Općini Stari Grad, a razmatrala su se neka od pitanja ključnih za funkcionisanje općine kao organa lokalne samouprave, kao i za život i dobrobit njenih građana.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić razgovarali su danas o finansiranju općina, Zakonu o koncesijama, provedbi Zakona o dobrobiti životinja (problem pasa lutalica), dimnjačarskoj djelatnosti, kategorizaciji cesta i regulacionim planovima.

Načelnici četiri gradske općine su u ugodnoj radnoj atmosferi došli do zajedničkih zaključaka i stavova koje će ubuduće zauzeti po ovim pitanjima. O pitanju finansiranja općina načelnici će se zauzeti da se ubrza postupak za donošenje Zakona o raspodjeli javnih prihoda, čime bi se provela presuda Ustavnog suda FBiH, te da se u tom smislu pokrenu aktivnosti kod nadležnih organa Kantona Sarajevo. Također, zaključeno je da se zadnja tranša sredstava namijenjenih općinama iz budžeta Kantona Sarajevo ne smije dovoditi u pitanje, te da se ta sredstva što hitnije prebace na račune općina.

Općine će aktivno učestvovati u Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o izmjenama Zakona o koncesijama Kantona Sarajevo i u tome će zauzeti zajednički stav. Naredne sedmice u Općini Stari Grad će biti održan radni sastanak o ovoj temi, gdje će predstavnici Općina usaglasiti zajednički stav i blagovremeno ga dostaviti Vladi Kantona Sarajevo. Općine će insistirati na većim nadležnostima u skladu sa propisima o principima lokalne samouprave.

Kako bi se na adekvatan način riješio problem pasa lutalica na gradskim ulicama, Općine će tražiti da se aktivira postupak za izmjenu i dopunu Zakona o dobrobiti životinja, ranije podnesen od strane Ureda za veterinarstvo.

Vladi Kantona Sarajevo bit će upućen zahtjev da se u Zakon o komunalnim djelatnostima uvrsti i dimnjačarska djelatnost, kako bi se ova djelatnost tretirala na jedinstven način na nivoima svih općina u Kantonu Sarajevo.

Načelnici gradskih općina će podržati novu kategorizaciju cesta ukoliko uzajamno bude praćena pravima i obavezama, odnosno da se i prihodi koji prate novu kategorizaciju doznače općinama kako bi se obezbijedilo kvalitetno održavanje.

Na kraju su se načelnici Hadžibajrić, Bećirević, Koldžo i Efendić dogovorili da zauzmu zajednički stav da se pokrene postupak izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, odnosno da nadležnost donošenja svih planova bude na općinskim vijećima, kako bi se sve općine u Kantonu Sarajevo izjednačile u pravima i obavezama za donošenje i provođenje regulacionih planova i da u punom kapacitetu mogu upravljati prostorom.

Donošenjem ovakvih rješenja omogućit će se normalan razvoj općina koji je sadašnjim zakonskim rješenjima znatno otežan, zaključili su učesnici sastanka.

Načelnici su se dogovorili da se ovakvi sastanci održavaju na mjesečnom nivou, a naredni bi trebao biti održan u Općini Centar, sljedećeg mjeseca.