Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Nabavke mimo zakona

SRNA
Ministarstvo sigurnosti BiH procedure javnih nabavki u 2008. godini nije provelo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, a popis sredstava i izvora sredstava nije izvršilo u skladu sa računovodstvenim propisima i uputstvom Ministarstva finansija i trezora BiH, navodi se u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

U izvještaju o reviziji poslovanja Ministarstva sigurnosti BiH za prošlu godinu navodi se da su nedostaci i propusti utvrđeni u svih šest kontrolisanih bitnih stavki.

"Ministarstvo je u 2008. godini nabavilo goriva u vrijednosti 99.719 KM, a ocjena kvalifikovanosti ponuđača nije izvršena u skladu sa uslovima u tenderskoj dokumentaciji. Ponuđač OMV Sarajevo, koji je u bilansu za 2007. godinu iskazao gubitak, nije odbijen, dok je žEnergopetrolž Sarajevo zbog iste situacije odbijen", navodi se u izvještaju, koji prenosi "Glas Srpske".

U Izvještaju se ističe da je izabrani dobavljač "Hifa Petrol" Sarajevo dobio maksimalan broj bodova zbog roka plaćanja od 61 dan, a utvrđeno je da je plaćanje vršeno i prije ugovorenog roka.

"Kancelarijski materijal nabavljen je u iznosu od 60.464 KM od firme "Defter" na osnovu pojedinačnih cijena robe, a ne na osnovu ukupne vrijednosti ponude, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama", piše u revizorskom izvještaju.

Troškovi za popravke i servisiranja vozila, navodi se u izvještaju, iznosili su 63.280 KM. 

Procedura izbora dobavljača provedena je putem više vrsta postupaka, što takođe nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.
Cjelokupan sistem internih kontrola, navedeno je, nije razrađen i definisan na precizan način.

Ministarstvo je dva puta izvršilo prestrukturisanje rashoda u ukupnom iznosu od 545.000 KM - jednom 255.000 KM sa zemljišta na građevine, a drugi put 290.000 KM sa tekućih izdataka na kapitalne izdatke, što može da ima uticaja na poslovanje u budućem periodu, naveli su, pored ostalih zamjerki, revizori.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić juče je donio odluku o Sadovićevoj smjeni, koju je  uputio u parlamentarnu proceduru.

Odluka o Sadovićevoj smjeni stupiće na snagu kad je potvrdi Predstavnički dom Parlamenta BiH.