{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nabavke mimo zakona

S
18.7.2009. u 10:22
0
4
Nabavke mimo zakona
0
Nabavke mimo zakona
Ministarstvo sigurnosti BiH procedure javnih nabavki u 2008. godini nije provelo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, a popis sredstava i izvora sredstava nije izvršilo u skladu sa računovodstvenim propisima i uputstvom Ministarstva finansija i trezora BiH, navodi se u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.
U izvještaju o reviziji poslovanja Ministarstva sigurnosti BiH za prošlu godinu navodi se da su nedostaci i propusti utvrđeni u svih šest kontrolisanih bitnih stavki.

"Ministarstvo je u 2008. godini nabavilo goriva u vrijednosti 99.719 KM, a ocjena kvalifikovanosti ponuđača nije izvršena u skladu sa uslovima u tenderskoj dokumentaciji. Ponuđač OMV Sarajevo, koji je u bilansu za 2007. godinu iskazao gubitak, nije odbijen, dok je žEnergopetrolž Sarajevo zbog iste situacije odbijen", navodi se u izvještaju, koji prenosi "Glas Srpske".

U Izvještaju se ističe da je izabrani dobavljač "Hifa Petrol" Sarajevo dobio maksimalan broj bodova zbog roka plaćanja od 61 dan, a utvrđeno je da je plaćanje vršeno i prije ugovorenog roka.

"Kancelarijski materijal nabavljen je u iznosu od 60.464 KM od firme "Defter" na osnovu pojedinačnih cijena robe, a ne na osnovu ukupne vrijednosti ponude, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama", piše u revizorskom izvještaju.

Troškovi za popravke i servisiranja vozila, navodi se u izvještaju, iznosili su 63.280 KM.

Procedura izbora dobavljača provedena je putem više vrsta postupaka, što takođe nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Cjelokupan sistem internih kontrola, navedeno je, nije razrađen i definisan na precizan način.

Ministarstvo je dva puta izvršilo prestrukturisanje rashoda u ukupnom iznosu od 545.000 KM - jednom 255.000 KM sa zemljišta na građevine, a drugi put 290.000 KM sa tekućih izdataka na kapitalne izdatke, što može da ima uticaja na poslovanje u budućem periodu, naveli su, pored ostalih zamjerki, revizori.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić juče je donio odluku o Sadovićevoj smjeni, koju je uputio u parlamentarnu proceduru.

Odluka o Sadovićevoj smjeni stupiće na snagu kad je potvrdi Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: