BiH
1.6k

Na zgradu UNSA postavljena željezna nadstrešnica, vrijednost radova 40.000 KM

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na ulazu u zgradu Rektorata i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu počelo je postavljanje željezne nadstrešnice. Ona će zamijeniti drvenu koja je godinama kvarila vanjski izgled zgrade ove obrazovne institucije. Za radove i izradu projektne dokumentacije izdvojeno je 40.000 KM.

Drvena konstrukcija, koja je postavljena 2009. godine, uklonjena je, a nova nadstrešnica će služiti i kao zaštita od snijega i eventualnog obrušavanja fasade, jer je riječ o zgradi koja je izgrađena 1918. godine i u kojoj je bila smještena Palača pravde.

Radove vrši firma GD Konstrukcije d.o.o. Mostar, a za nadzor je zadužena firma TRACEST d.o.o. iz Sarajeva.

Kako je ranije saopćeno, postavljanje nadstrešnice finansirano je dijelom iz sredstava prikupljenih od članarina turističke zajednice i boravišnih taksi u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, dodijeljenih putem konkursa Federalnog ministarstva kulture i sporta, a dijelom iz vlastitih sredstava Univerziteta u Sarajevu.

Studenti, ali i građani Sarajeva nadaju se da će uskoro biti obnovljena i fasada zgrade koja je napravljena u stilu kasnog historicizma Karla Paržika te neće biti potrebe za ovakvim nadstrešnicama.